Od jutri naprej gre na košarkarskem državnem prvenstvu zares. Osem moštev bo namreč začelo četrtfinalne boje na dve zmagi. Naslov prvaka brani Olimpija, ki je bila najboljša v Sloveniji v zadnjih dveh letih, a tokrat nikakor ne velja za favorita. Ta vloga pripada Primorski, ki je v letošnji sezoni že osvojila superpokal in pokal ter 2. ligo ABA.

Primorska – Zlatorog (jutri ob 18. uri): Laščani so z uvrstitvijo v četrtfinale prijetno presenetili. Klub je sezono začel z najnižjim proračunom v zgodovini in le eno željo – da zadrži prvoligaški status. A ameriški trener Chris Thomas je imel drugačne načrte. Ključe igre je zaupal mlademu Nejcu Bariču in dobro izbral tri ameriške igralce ter Matura Makerja, ki je pod drobnogledom klubov v ligi NBA. Uvrstitev v četrtfinale je za Zlatorog torej velik uspeh, a tu se bo njihova letošnja pot končala. Skoraj nemogoče se zdi, da bi Laščani lahko presenetili Primorsko, ki v letošnji sezoni deluje kot dobro naoljen stroj, ki melje vse pred seboj. Koprčani so sicer v prvem delu državnega prvenstva v Laškem klonili za kar 20 točk, a je trener Jurica Golemac takrat z razporejanjem minutaže nosilcem igre v težkem ritmu tekem namenil nekoliko počitka. Na domačem igrišču pa je bila Primorska boljša s kar 31 točkami razlike. Naša napoved: V polfinale bo napredovala Primorska.

Olimpija – Šenčur (jutri ob 18.30): Vprašanje je, kakšno sezono bi Olimpija imela, če bi se Jure Zdovc že prej usedel na klop Ljubljančanov. Konjičan je po svojem prihodu začel čistko v igralskem in trenerskem kadru in s tem zadel v polno. Zmaji namreč prvič letos delujejo kot usklajena celota, ki diha kot eno in ve, kakšne naloge ima na parketu. Katastrofalno sezono lahko nekoliko omilijo le z naslovom prvaka, a bi bil to glede na konkurenco gromozanski podvig. Jasno je, da ima Zdovc na voljo kakovostno izredno skromno moštvo. Ne glede na to Šenčur ne bi smel predstavljati previsoke ovire, a morajo Ljubljančani izziv vzeti skrajno resno. Gorenjci so namreč zasedli prvo mesto v ligi za obstanek, v moštvu imajo tako mlade kot izkušene posameznike, ki vedo, kako pristopiti k takim tekmam, v prvem delu prvenstva pa je vsako od moštev slavilo na domačem parketu. Naša napoved: V polfinale bo napredovala Olimpija.

Hopsi – Helios (danes ob 19. uri): Hopsi so poleg Zlatoroga najprijetnejše presenečenje letošnje sezone. Trener Boštjan Kuhar je sestavil izredno posrečeno moštvo, v katerem so med glavnimi nosilci trije belopolti Američani Austin James Burgett, Casey Bryan Benson in Donovon Matthew Jack. Polzeljani so v letošnji sezoni igrali v finalu pokala, v ligi za prvaka pa osvojili visoko tretje mesto ter si tako v četrtfinalu zagotovili dvoboj s skromnim Heliosom. Domžalčani so od letošnje sezone pričakovali več, a je hitro postali jasno, da ne morejo mešati štren pri vrhu. V četrtfinalnem obračunu vloga favorita pripada Hopsom, a Helios brez možnosti kljub temu ni. O tem priča podatek, da so Domžalčani enega od štirih letošnjih medsebojnih obračunov dobili, na enem pa klonili le za točko. Naša napoved: V polfinale bodo napredovali Hopsi.

Krka – Rogaška (danes ob 19. uri): Obračun dveh letošnjih razočaranj. Novomeščani imajo za seboj porazno sezono, v kateri niso nastopili na končnem pokalnem turnirju, v ligi za prvaka osvojili skromno četrto mesto, edino svetlo točko pa predstavlja zmaga proti Olimpiji, s katero so obstali v ligi ABA. Tudi Slatinčani so bili v zadnjih sezonah navajeni na boljše igre in rezultate, kot jih prikazuje moštvo trenerja Damjana Novakovića. Ker se za Krko zdi, da je po obstanku v ligi ABA psihično povsem padla, jo lahko Rogaška preseneti. Novaković namreč v zasedbi ima posameznike, ki premorejo dovolj kakovosti, da spravijo Krko v velike težave. V letošnjih štirih medsebojnih obračunih je vsako od moštev prišlo do dveh zmag. Naša napoved: V polfinale bo napredovala Rogaška.