Tako v tretjem kot četrtem četrtletju lani se je italijansko gospodarstvo skrčilo za po 0,1 odstotka. Kadar se obseg gospodarske aktivnosti skrči dve četrtletji zapored, analitiki govorijo o »tehnični recesiji«.

Gospodarsko rast je v začetku leta spodbujala zunanja trgovina, je ob objavi prve ocene gospodarske rasti komentiral italijanski statistični urad Istat. Zaviralo pa jo je domače povpraševanje.

V medletni primerjavi je Italija v prvem četrtletju beležila gospodarsko rast v višini 0,1 odstotka. Tu so analitiki pričakovali skrčenje za 0,1 odstotka, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Italija edina država, ki je v 2018 zašla v recesijo

Gospodarska rast Italije kljub rahli okrepitvi ostaja razmeroma šibka. Celotno območje evra je prvem četrtletju pospešilo rast na 0,4 odstotka, potem ko je bila ta v zadnjem četrtletju lani pri 0,2 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. Italija je edina država, ki je v letu 2018 zašla v recesijo.

V Italiji pa ni zaskrbljujoča le kronično šibka gospodarska rast, pač pa tudi visok dolg države. Tega je za več kot 131 odstotkov bruto domačega proizvoda, kar je največ v območju evra takoj za Grčijo. Populistična vlada, ki je na oblasti od sredine lanskega leta, želi rast spodbuditi med drugim z nižjimi davki in višjimi socialnimi transferji, pri tem pa pristaja na višji dolg.

Z visoko gospodarsko rastjo pa se lahko v prvem četrtletju letos pohvali Španija. Z 0,7 odstotka v primerjavi s četrtletjem prej je bila namreč najvišja v več kot letu dni. Ima pa Španija drugo najvišjo stopnjo brezposelnosti za Grčijo.

Danes je prve podatke o gospodarski rasti v letošnjem prvem četrtletju objavil tudi francoski statistični urad Insee. Tako kot že v tretjem in zadnjem četrtletju lani je Francija tudi v prvem četrtletju letos beležila gospodarsko rast v višini 0,3 odstotka.