Boj za evropskega klubskega prvaka je v zaključni fazi, saj sta do konca le še polfinale in finale 1. junija v Madridu. Klubi, ki so v polfinalu, so skupaj osvojili 14 naslovov prvaka Evrope.

Tottenham – Ajax

Tekma klubov, ki sta do polfinala izločila velikane: Tottenham Borussio Dortmund in Manchester City, Ajax evropskega prvaka Real Madrid in Juventus. Glede na trenutno formo je v boljšem položaju Ajax, ki želi osvojiti peti naslov evropskega prvaka, prvega po letu 1995. Londončani so zmagali le na petih od zadnjih 13 tekem, nazadnje so na svojem stadionu izgubili z West Hamom z 0:1.

Trener Mauricio Pochettino bo na igrišče poslal okrnjeno zasedbo, saj so poškodovani Kane, Sissoko in Aurero, prvi junak četrtfinala Son pa ne sme igrati zaradi kartonov. »Ne smemo biti zadovoljni s tem, da smo v polfinalu, ampak se obnašati kot velik klub in verjeti, da lahko gremo do konca. Doslej smo vse dosegli na račun tega, ker smo delovali kot ekipa s kopico vrhunskih igralcev. Pred nami je čarobna noč, saj pred nekaj meseci nihče ni verjel, da bomo igrali takšno tekmo na našem novem stadionu. Ajax je opravil sijajno delo, ima neverjetne igralce in trenerja Erika ten Haga. Malo je podoben nam, saj tudi nihče ni verjel, da lahko pride v polfinale,« pravi Mauricio Pochettino.

Ajax je zmagal na 13 od zadnjih 15 tekem, na osmih letošnjih evropskih gostovanjih je neporažen (po 4 zmage in remiji). Amsterdamčani, ki s PSV iz Eindhovna bijejo ogorčen boj za naslov prvaka, so v tej sezoni zabili že 160 golov, kar je nov nizozemski rekord. »Naš slog igre je za vsakega tekmeca zelo zahteven,« pravi trener Erik ten Hag.

Verjetni postavi – Tottenham (3-4-2-1): Lloris, Alderweireld, Sanchez, Vertonghen, Trippier, Eriksen, Wanyama, Rose, Moura, Alli, Llorente. Ajax (4-3-3): Onana, Mazraoui, De Ligt, Blind, Tagliafico, Schoene, De Jong, Beek, Ziyech, Tadić, Neres. Naš namig: 0.

Barcelona – Liverpool

Kluba imata po pet naslovov evropskega prvaka. Barcelona je na stavnicah prvi favorit tudi v tej sezoni, a ji ne ustreza agresiven slog igre Liverpoola. Katalonci zmagujejo na krilih izjemne forme Lionela Messija in so neporaženi že 22 tekem. »Ne vem, kako bom ustavil Messija. To lahko naredimo le kot ekipa. Nikoli z njim ne sme ostati le en igralec,« pravi eden najboljših obrambnih igralcev sveta, centralni branilec Liverpoola Virgil Van Dijk, ki ga v letošnji angleški ligi na 36 tekmah ni preigral niti en igralec nasprotnega moštva. Po njegovi zaslugi ima Liverpool najboljšo obrambo, v napadu pa gole zabija sanjski trio Firmino, Salah in Mane.

Verjetni postavi – Barcelona (4-3-3): Ter Stegen, Semedo, Pique, Lenglet, Alba, Rakitić, Busquets, Arthur, Messe, Suarez, Coutinho. Liverpool (4-3-3): Alisson, Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertoson, Henderson, Fabinho, Keita, Salah, Firmino, Mane. Naš namig: 1.