Če je polfinalni par Barcelona – Liverpool (prva tekma bo 1. maja) pričakovan in bo finale pred finalom, je drugi, Tottenham – Ajax (prva tekma bo 30. aprila) popolno presenečenje, saj sta izpadla Manchester City in Juventus. V finalu 1. junija v Madridu bo tako ekipa, ki je ni nihče pričakoval. Povratna tekma četrtfinala, ki sta jo odigrala Manchester City in Tottenham, je bila najboljša v letošnji sezoni nogometne lige prvakov. Predvsem prvi polčas je bil najbolj nor v zgodovini tega tekmovanja. V obračunu, kakršnega lahko ponudita le angleška kluba, so gledalci videli tekmo preobratov (po 11 minutah je bilo 2:2), šokov, visokega ritma, napak obrambe in uporabe tehnologije VAR.

Manchester City, ki je v desetih letih v nakupe igralcev vložil rekordnih milijardo evrov, je še drugo leto zapored obstal v četrtfinalu (lani je bil zanj usoden Liverpool), za trenerja Pepa Guardiola pa je finale lige prvakov črna mačka. Nazadnje je v njem igral leta 2011, ko je z Barcelono osvojil ligo prvakov, nato pa po trikrat pogorel z Bayernom in Manchester Cityjem, čeprav je imel neomejen proračun in proste roke pri nakupu okrepitev. Čeprav je odličen trener, mu za osvajanje lovorik očitno manjka Lionel Messi. Katalonec ni bil v najboljši dnevni formi niti pri izbiri enajsterice. Na prvi tekmi v Londonu ni igral belgijski vezist Kevin de Bruyne, medtem ko je nemški napadalec Leroy Sane na obeh igral le po nekaj minut.

Največji uspeh Pochettina

Manchester City se jezi na VAR. »Meščani« so prepričani, da je Fernando Llorente gol za znižanje izida na 3:4 dosegel z roko, a ga turški sodnik Cuney Čakir po ogledu posnetka ni razveljavil. Turek nato ni priznal gola Raheema Sterlinga v 93. minuti, ker je bil podajalec Aguero v nedovoljenem položaju, kar je bilo sicer mogoče ugotoviti le s tehnologijo VAR. Za Manchester City in navijače je bil to šok, saj so že bučno proslavili zadetek.

»Dosegli smo gol, a je VAR naredil ostalo. Ali je odločitev pravilna? Bil je nedovoljeni položaj, šlo je za centimetre. To je kruto. Llorente je pred golom igral z roko. Morda sodnik ni pogledal posnetka s pravega zornega kota, saj se iz drugega vidi čista roka. Prvi polčas ni bil normalen, v drugem smo vse naredili tako, kot je treba, in dali vse od sebe. Priigrali smo si veliko priložnosti, zabili gol, konec pa je za nas nesrečen,« je bil pretresen Pep Guardiola, ki ne bo osvojil četverčka lovorik v sezoni. Zdaj mu ostane boj z Liverpoolom za naslov angleškega prvaka in že jutri popoldne bo za točke znova igral s Tottenhamom.

Če so se pri Cityju jezili na VAR, so se mu pri Tottenhamu zahvaljevali. Najbolj strelec dveh golov, Južnokorejec Son Heung, ki je šele po tekmi v pogovoru z novinarji izvedel, da zaradi rumenih kartonov ne bo smel igrati na prvi tekmi polfinala z Ajaxom: »Česa takega še nisem doživel. Bilo je noro in zelo težko. Včasih nas VAR živcira, tokrat pa hvala mu.« Argentinec na klopi Tottenhama Mauricio Pochettino je izbojeval največjo zmago v karieri. Zaradi poškodb so mu manjkali nekateri nosilci igre s prvim zvezdnikom Kanom na čelu. Za nameček Tottenham pred sezono ni šel v velike nakupe igralcev, ker je klub denar porabil za gradnjo novega stadiona, ki je stal milijardo evrov. Med tekmo so se vsi čudili, ko je poškodovanega vezista Sissokoja zamenjal z napadalcem Llorentejem. A 34-letni Bask je postal junak z golom za znižanje na 3:4, ki ga je sam razglasil za najbolj edinstvenega v njegovi karieri. »Ko je Manchester City zabil peti gol, je bilo razočaranje ogromno. Nato so sodniki spremenili odločitev. Zaradi takšnih stvari imam rad nogomet. Bilo je neverjetno. Moji igralci so heroji. Srečen sem zaradi njih in navijačev,« je povedal Mauricio Pochettino.

Klopp prvič proti Barceloni

Nogometaši Liverpoola so dobili tudi drugo četrtfinalno tekmo proti Portu in se s skupnim izidom 6:1 uvrstili v polfinale. Tam bodo nastopili že drugič zapored, kar je v moderni izvedbi tekmovanja doslej uspelo le še dvema angleškima predstavnikoma. Prvi je bil Chelsea v sezoni 2006/2007, pred desetimi leti pa je podvig ponovil Manchester United. V moštvu rdečih so blesteli napadalci Mohamed Salah, Sadio Mane in Roberto Firmino, ki so tekmo sklenili z golom. Vsak od njih jih je v ligi prvakov doslej dosegel že 14, s čimer so se izenačili s klubsko legendo Ianom Rushem. Pred trojico je sedaj le še nekdanji Liverpoolov kapetan Steven Gerrard, ki je v letih 1998 do 2015 zabil 21 golov.

Angleži so na stadionu Porta gostovali že četrtič in četrtič ostali neporaženi. Tako uspešno statistiko na gostovanjih imajo le še proti Barceloni, ki bo njihov naslednji tekmec. Za trenerja Liverpoola Jürgena Kloppa bo to prva uradna tekma proti katalonski zasedbi. »Če izvzamem prijateljske tekme, se bom prvič pomeril proti Barceloni. Tega se zelo veselim,« je priznal Jürgen Klopp. Na vprašanje, kako bo zaustavil prvega zvezdnika španskih prvakov Lionela Messija, pa je odgovoril: »Hvalabogu mi o tem še ni treba razmišljati in hvalabogu imam še nekaj dni za razmislek.«