Šrilanški predsednik Maithruipala Sisirsena je sporočil, da prepoved uvaja z izrednim zakonom, ki začenja veljati danes. Kot so še sporočili iz njegovega urada, bodo prepovedali oblačila, ki otežujejo identifikacijo, da bi zagotovili varnost v državi.

Skupina muslimanskih voditeljev je že v nedeljo pozvala člane muslimanske skupnosti v Šrilanki, naj ne nosijo oblačil, ki onemogočajo identifikacijo.

V državi osem dni po napadih še veljajo izredne razmere in močno poostreni varnostni ukrepi. Policija, vojaki in zasebni varnostniki izvajajo varnostne preglede na vhodih v javna poslopja, na avtobusih, vlakih, hotelih in javnih mestih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prvič po napadih pa policijska ura minulo noč ni več veljala za vso državo ampak le za tri območja na vzhodu države. S tem so oblasti želele omogočiti dostavo blaga v prestolnico Kolombo iz drugih krajev po državi.

Prebivalci se danes počasi vračajo na delo, potem ko je prejšnji teden delalo manj kot 50 odstotkov zaposlenih v vladnih uradih.

Po napadih so pridržali že več kot 150 ljudi, našli in zasegli so tudi več kosov orožja in eksploziva. Zdaj zaradi namigov, da imata lokalni teroristični skupini, domnevno odgovorni za napad, povezave s tujino, iščejo tudi tujce, ki jim je vizum že potekel. Med aretiranimi po napadih je tudi 13 tujcev - deset Nigerijcev ter po eden državljan Iraka, Indije in Tajske.

Opozorilo pred napadi skrajnežev, oblečenih v vojaške uniforme

»Lahko bi prišlo do novega vala napadov,« je v pismu poslancem in drugim predstavnikom države zapisal vodja posebne enote policije, poroča Reuters, ki ga povzemajo tudi drugi viri.

Glede na ta zapis bi lahko v napadih sodelovali posamezniki, oblečeni v vojaške uniforme, ki naj bi uporabili kombi. Do napadov bi lahko prišlo že danes. Glede na omenjeno pismo naj bi nove napade pripravljali isti lokalni teroristični skupini, ki jima pripisujejo odgovornost za velikonočne napade, in sicer National Thawheedh Jama'ath (NTJ) in Jammiyathul Millathu Ibrahim. Odgovornost za napade 21. aprila je prevzela Islamska država, a trdnih dokazov za njeno vpletenost doslej niso odkrili.