Kdor želi biti del teka Wings for Life World Run, globalnega gibanja, ki išče zdravilo za poškodbe hrbtenjače, se lahko letos v Sloveniji pridruži enemu od štirih organiziranih tekov z aplikacijo. V nedeljo, 5. maja, ob 13. uri se bodo tekači organiziranega teka z aplikacijo lahko udeležili v Arboretumu Volčji Potok. Že četrtič zapored bo dogodek v okviru svoje skupnosti Migimigi, s katero posameznikom pomaga skozi zanimive izzive do zdravih navad, podprla zavarovalnica Adriatic Slovenica. Približno šest kilometrov dolgo makadamsko krožno traso s pogledom na Kamniško-Savinjske Alpe in pisane preproge tulipanov bodo udeleženci globalnega teka lahko pretekli tolikokrat, dokler jih ne bo ujelo virtualno zasledovalno vozilo. Na dogodku bodo sodelovali tudi ambasadorji raper Trkaj, paraolimpijka Tanja Cerkvenik, miss športa Slovenije Dora Markun, gorski reševalec Matjaž Šerkezi, nekdanji kolesar Andrej Hauptman, nekdanji maratonec Roman Kejžar in športni plezalec Domen Škofic.

Tudi za osebe na invalidskih vozičkih

V Mariboru se bo pod organizacijo teka z aplikacijo že drugo leto zapored podpisala Zdrava zabava. Start štiri kilometre dolge krožne trase bo pred kinocentrom Maribor. Trasa bo tekače vodila ob reki Dravi, kjer bodo lahko uživali v pogledu na staro mestno jedro in nato prečkali Studenško brv.

Organizatorica teka v Račah bo Barbara Slaček, parapleginja po poškodbi hrbtenjače zaradi prometne nesreče, ki veliko svojega časa nameni pomoči zvezi in društvu paraplegikov. V zadnjem letu se je intenzivno angažirala pri izvajanju delavnic »Še vedno vozim, vendar ne hodim« pri Zavodu Vozim, kjer je tudi ena od herojev, ki vozijo v pižamah. »Začetek trase bo tako kot lani pred vrtcem Rače, pot pa bo tekače vodila med polji na Dravskem polju. Gre za ravninsko pot, primerno za vse vrste tekačev, posebej pa je prilagojena osebam na invalidskih vozičkih, ki pa morajo uporabljati navadne invalidske vozičke. Na trasi bosta na voljo dve okrepčevalnici z vodo,« je pojasnila Slačkova.

V petih letih zbrali več kot 23 milijonov evrov

Nad organiziranim tekom z aplikacijo bo v Tolminu bedel zmajar Matjaž Klemenčič. Trikilometrska trasa se bo začela pri kampu Gabrje in vodila do padalskega pristanka v Tolminu. Kdor bo zmogel več, bo lahko tekel nazaj proti Gabrjem. Na pristanku v Tolminu bo tudi organiziran prevoz za tiste, ki bodo na tem delu končali svoj tek. Na trasi ne bo okrepčevalnic.

Organizatorji vseh štirih preizkušenj napovedujejo, da bodo vsi, ki se bodo registrirali na wingsforlifeworldrun.com in si prenesli aplikacijo za ios ali android, s tem prispevali k iskanju zdravila za poškodbo hrbtenjače. Naj spomnimo: v petih izvedbah teka je na Wings for Life World Run sodelovalo več kot 500.000 ljudi iz 193 držav, ki so tekli v več kot 66 državah na vseh celinah sveta. Skupaj so zbrali več kot 23 milijonov evrov in pretekli več kot 5,1 milijona kilometrov.