»Zgraditi moramo odprto svetovno gospodarstvo in zavračati protekcionizem,« je dejal Xi več kot 30 voditeljem z vsega sveta, med katerimi so bili ruski predsednik Vladimir Putin, italijanski premier Giuseppe Conte in pakistanski premier Imran Khan.

Podoben poziv k zavračanju protekcionizma in unilateralizma po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izpostavlja tudi osnutek izjave, ki naj bi jo sprejeli danes ob koncu srečanja.

Po navedbah AFP gre za očiten udarec ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu in njegovi protekcionistični in izolacionistični politiki pod sloganom Najprej Amerika. Med predstavniki okoli stotih držav, ki se udeležujejo srečanja, ni nobenega iz ZDA.

Kitajski predsednik je v zaključnem govoru dejal, da so bili v okviru konference sklenjeni sporazumi v vrednosti 64 milijard dolarjev, je poročala državna tiskovna agencija Xinhua, ki pa podrobnosti ne navaja.

Cilj kitajske pobude je preko velikih infrastrukturnih projektov obnoviti nekdanjo svilno pot med Evropo in Kitajsko. Peking je od leta 2013 do zdaj v projekt vložil okoli 90 milijard dolarjev, medtem ko so kitajske banke zagotovile med 200 in 300 milijard dolarjev posojil.

Projekt, ocenjen na 1000 milijard dolarjev, ki vključuje železniške in cestne projekte v Aziji, Afriki in Evropi, že dlje časa razdvaja Evropo in ostale dele sveta. Kljub ocenam Washingtona, da gre za »projekt nečimrnosti« in opozorilom glede dolgov in nejasnih poslov, ki favorizirajo kitajska podjetja, se mu pridružuje vse več držav. Ta mesec se je mu je kot prva članica skupine sedmih najrazvitejših držav G7 pridružila Italija.

Xi Jinping je ob kritikah pobude v petek ob odprtju mednarodne konference obljubil večjo preglednost, več sodelovanja med državami, večjo skrb za okolje in boj proti korupciji. Zavrnil je očitke voditeljev zahodnih držav, ki opozarjajo na pasti zadolževanja pri projektu in trdijo, da je geopolitično sredstvo, s katerim želi Kitajska postati globalna supersila. Napovedal je tudi, da bo Kitajska odpravila tiste subvencije za svoja podjetja, ki ovirajo pošteno konkurenco. To je namreč glavna zahteva ZDA pred nadaljevanjem trgovinskih pogajanj prihodnji teden.