Ker gre za še nedokončano gradnjo, lahko inštalacije še prilagajamo potrebam. Za kuhinjo seveda potrebujemo najpomembnejšo standardno (strojno) opremo, jedilna miza naj bi bila za štiri osebe (morda raztegljiva za posebne priložnosti?). V delu dnevne sobe je zaželena sedežna garnitura, pohištva pa ni treba veliko. Naša skrita želja je še manjši kamin. Ali je in kako je, če je, to izvedljivo? Priključek na dimnik je omogočen. Vnaprej se vam zahvaljujemo za vsakršen nasvet! Andrej

Odgovor:

Vaša želja o združitvi dnevne sobe, jedilnice in kuhinje v enem prostoru je seveda izvedljiva. Narisala sem vam eno od možnih rešitev. V tem predlogu je vaša oprema ob stenah, saj vam to optično poveča prostor in ta ne deluje natrpano, hkrati pa je funkcionalen. Tudi kamin umestite ob dimni tuljavi. To je zelo prijeten element v prostoru, a se o primerni velikosti in moči kamina posvetujte s strokovnjaki.

Vse potrebne kuhinjske elemente in jedilno mizo lahko umestite ob oknih. Ob praznovanjih pa lahko mizo pomaknete v sredino sobe in jo povečate, glede na število obiskovalcev. Udobna sedežna naj bo v kotu nasproti kamina in ob velikem panoramskem oknu. Svetujem vam izbiro pohištvenih elementov svetlih barv, takšen naj bo tudi tlak. Vse druge elemente pa lahko izberete v živih barvah, če vam to seveda ustreza.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.