Izbira pravega kamina ni lahka naloga. Pomembno je vedeti, kako izbrati najustreznejši kamin, na kaj moramo biti pozorni pri izboru in nakupu, katere lastnosti in prednosti posameznih vrst kaminov je dobro poznati in na kaj moramo biti pozorni pri postavitvi in vzdrževanju kamina, da ne bomo pozneje razočarani. V vsakem primeru je dobrodošel nasvet strokovnjakov, ki se ukvarjajo s pečarstvom in poznajo tako starejše izkušnje kot nove tehnologije.

Primeren prostor in namen

Pri novogradnjah je priporočljivo že v načrtovanju predvideti prostor za kamin, vendar se ga da vedno vgraditi tudi pozneje, le malo več dela je. Izkušeni mojstri zmorejo to storiti tako, da se po njihovem odhodu sploh ne boste spomnili, kako ste se držali za glavo ob vseh potrebnih gradbenih posegih, ki zagotovijo pravilno vgradnjo in delovanje kamina. Ko se odločate za vgradni kamin, je treba vedeti, ali želite zgolj zmanjšati stroške ogrevanja ali dodatni vir toplote in hkrati izboljšati kakovost udobja bivanja ter prijetno vzdušje ob prasketanju ognja. Kamini namreč lahko pomenijo tudi samostojni način ogrevanja. Med drugim denimo v primerih, ko je za vklop centralnega sistema še prezgodaj. Lahko so v pomoč, ko potrebujemo poleg centralnega še neko dodatno ogrevanje. Pri tem je pomembna izbira kamina ustrezne moči, kar vam bodo svetovali strokovnjaki glede na prostornino in namen kaminskega ogrevanja. Načeloma računamo 1 kW moči za 25 m3 prostora, vendar imajo sodobne hiše zaradi dobre izolacije precej manjše potrebe po moči ogrevanja. Tu igra pomembno vlogo tudi izkoristek kamina, ki je pri boljših večji od 80 odstotkov. Kot pravijo v Pečarstvu Golob, vas kamin s preveliko močjo »ne bo pustil blizu«, ker bo prevroče. Če boste manj nalagali na kurišče, bo več dima in saj kot ognja. Premajhen kamin pa ne bo zadostil potrebam po ogrevanju. Torej je izbira primerne moči in modela kamina zelo pomembna, saj je njegov izkoristek najbolj optimalen, ko lahko polno deluje.

Vrste kaminov

Glede na način ogrevanja ločimo kamine na to, ali gre za izpih toplote ali sevanje. To so lahko toplozračni, akumulacijski ali toplovodni kamini. Toplozračne se uporablja za ogrevanje glavnih bivalnih prostorov in tudi celotne hiše, ogrevanje pa lahko poteka z naravnim kroženjem toplega zraka ali s prisilnim kroženjem s pomočjo ventilatorskega sistema. Akumulacijski kamini kopičijo oddano toploto kurišča v obzidanih šamotnih materialih in jo potem enakomerno prenašajo v prostor, s čimer konkretno podaljšajo čas ogrevanja, in sicer kar 20 ur po končanem kurjenju. Toplovodni kamini za prenos toplote uporabljajo vodo. Kaminski vložek ogreva vodo za centralni ogrevalni sistem, zato se takšne kamine uporablja za celotno centralno ogrevanje hiše, najsi bo kot pomoč obstoječemu centralnemu sistemu ali samostojno.

Akumulacijski vgradni kamin sestavljata kaminski vložek, ki je jedro, in obzidava iz masivnih šamotnih materialov. Če želimo vgradni akumulacijski kamin, je priporočljivo njegovo postavitev načrtovati že med gradnjo. Njegovi prednosti sta klasični videz, ki pričara romantično vzdušje, in možnost vgradnje po meri. Seveda pa zahteva svoj prostor, primerno vzdrževanje in servis po potrebi, a slednje je ob sodobnih kaminih le redko na vrsti. Vgradni kamin omogoča tudi uresničitev lastne ideje za zgraditev edinstvenega kamina. S pomočjo vgradnega kamina lahko sami ustvarite kamin po lastni želji, saj ga lahko vgradite in obdelate po svojih željah.

Pomen prezračevanja

Pravilno delovanje kamina boste dosegli s pravilno izbiro in dimenzioniranjem dimnika ter zagotavljanjem svežega zraka, ki ga kamin potrebuje za kakovostno zgorevanje. Zlasti v sodobnih, dobro izoliranih stavbah je treba kamin priključiti na zunanji dovod zraka, da za gorenje ne bo porabljal zraka iz prostora. S tem bi počasi začelo zmanjkovati zraka za dihanje in slabšalo bi se počutje oseb v prostoru. Kot rečeno: na to bodite posebej pozorni pri dobro izoliranih objektih, saj svež zrak težje prehaja v prostor – v takih primerih bi morali imeti v času kurjenja za normalno gorenje okno ves čas odprto na kip. Toda tudi zaradi zdravja na splošno je pozimi treba redno prezračevati prostore. Dovolj je že vsaj dvakrat na dan odpreti okna in vrata za 10 do 15 minut, ustvariti »prepih«, da se zrak v prostorih izmenja. V tem času ne boste utrpeli izgub ogrevanja.

V nasprotnem primeru bi vas lahko začela boleti glava, saj vaše telo ne bi dobilo dovolj kisika. Torej dovod svežega zraka za kamin mora biti posebej urejen tako, da svež zrak zajema iz zunanjosti in ne iz prostora, kjer je postavljen. Pomembno je tudi pravilno dimenzioniranje dimnika, da se dim ne vrača v prostor. Najprej mora biti primerna njegova višina. Daljši dimnik ima namreč večji naravni vlek. Krajši dimnik zahteva večji premer, a to ni optimalna rešitev. Priporočljivo je, da dimnik sega prek slemena strehe, da vetrovi iz različnih smeri pomagajo razpihovati dim. Zaradi nizkega zunanjega tlaka se na neprimernem dimniku lahko naredi nekakšna kapa, skozi katero dim ne more prehajati.

Detektor ogljikovega monoksida

Če kot vir ogrevanja uporabljate kamin na drva ali plinsko peč, morate v skladu z novo zakonodajo od 1. januarja 2017 obvezno namestiti detektorje – merilnike ogljikovega monoksida. Detektor je obvezen v zaprtih prostorih, kjer se uporablja kurilne naprave. Pri ogrevanju na trdna, tekoča ali plinasta goriva (vsa vsebujejo ogljik) se ob nepravilnem zgorevanju sprošča ogljikov monoksid (CO). To je plin brez barve, vonja in okusa in je smrtonosen. Brez detektorja ogljikovega dioksida ga ne moremo zaznati. Ko monoksid nastaja, se koncentrira v zaprtem prostoru. Ob njegovi prisotnosti v prostoru se zgodi, da preprosto zaspimo – če smo temu izpostavljeni dalj časa, je plin lahko usoden. Ogljikov monoksid lahko zaznamo samo z elektronsko napravo – detektorjem. Detektor se ob aktiviranju oglasi z glasnim zvokom in opozori na povišano raven ogljikovega monoksida v prostoru. Ob alarmu je treba prostor nemudoma zapustiti in pustiti vrata odprta, da se prezrači. Detektor ogljikovega monoksida namestite ob kurilno napravo oziroma v bližino mesta, kjer lahko pride do uhajanja. Ogljikov monoksid se zadržuje pri tleh, zato je namestitev detektorja smiselna na višini od 1 do 1,5 m od tal.

Vzdrževanje kaminov

Če v vašem domu za ogrevanje uporabljate kamin ali kaminsko peč, morate redno skrbeti tudi za čiščenje in vzdrževanje. S tem boste zagotovili nemoteno delovanje in se izognili težavam. Upoštevajte navodila proizvajalcev oziroma pečarjev – večina jih ugotavlja, da je večji del reklamacij posledica slabega upoštevanja navodil. Pri tem vam lahko pomaga dimnikar ali serviser, ki ga priporoča proizvajalec. Lažja dela lahko opravite tudi sami. Enkrat med kurilno sezono ali po njej dobro očistite dimnik in kamin. Na notranji strani kamina očistite ostanke pepela in morebitne saje. Pozorno preberite navodila proizvajalcev, kjer morajo biti jasno označene čistilne odprtine in vrste čistilnega orodja, ki jih lahko uporabljate. Odprt kamin mora biti postavljen tako, da lahko v prostoru preprosto čistite in da so odmiki do sten, stropa in vgradnega pohištva pregledni in dostopni. Na zaprtem kaminu se saje na steklu ponavadi naberejo zaradi slabega zgorevanja – steklo čistite po potrebi. Za čiščenje uporabite ohlajen suh pepel, v katerega pomočite vlažno krpo ali navlažen časopisni papir, očistite steklo in ga na koncu obrišite s suho krpo (čistimo, ko je steklo hladno). Čistila uporabite v primeru, da jih priporoča proizvajalec – sredstvo ne sme odtekati v tesnila. Barvane ali lakirane površine obrišite z vlažno krpo. Pri vzdrževanju pazite, da ne poškodujte tesnil.