Olimpija se je ene najpomembnejših tekem sezone lotila z najmočnejšo zasedbo, saj so bili v začetni enajsterici znova spočiti Boakye, Tomić, Brkić in Savić. Čeprav je v ZDA, je bila ekipa danes vsako minuto tekme pod drobnogledom predsednika Milana Mandarića. Vodstvo kluba mu je uredilo povezavo po spletu, da si je lahko ogledal neposredni prenos tekme. Ob rutinski zmagi je videl najslabši obisk v letošnji sezoni na stadionu v Stožicah, kjer se je v deževnem in mrzlem večeru zbralo le 300 navijačev, čeprav poskuša Olimpija pod vodstvom Safeta Hadžića igrati kombinatorno, všečno, atraktivno in učinkovito. Petdesetletni Hadžić je zmagal še na tretji tekmi (vse so bile v domačih Stožicah), odkar je znova sedel na vročo ljubljansko klop in z uvrstitvijo v finale pokala izpolnil prvo domačo nalogo Mandarića.

Bogatinov spočil sedem prvokategornikov

Ko je trener Aluminija Oliver Bogatinov napovedal, da bo v Stožicah odpočil igralce, ki so v dosedanjem delu sezone nosili največje breme, so bili mnogi prepričani, da hoče s temi besedami uspavati tekmeca. A eden najbolj obetavnih slovenskih trenerjev je uresničil napovedi in v prvi enajsterici je manjkalo kar sedem prvokategornikov: Janžeković, Štor, Horvat, Matjašič, Amuzie, Petrovič, Vrbanec, Krajnc, ki so bili večinoma v vlogi rezervistov. Od nogometašev, ki so jeseni dosegli zadetke za zmago proti Olimpiji v Kidričevem s 6:2, je bil na igrišču le strelec dveh golov Leko. Tahiraj je odšel v Hajduk, Horvat in Petrovič sta bila na klopi, da stopita na igrišče, če bi bil izid takšen, da bi lahko upali na napredovanje v finale, Krajnc je bil celo na tribuni. Bogatinov je s takšno potezo razvrednotil pomembnost pokalnega tekmovanja, saj je imel kljub zaostanku 1:2 s prve tekme vendarle še možnosti za napredovanje. Očitno je prvi cilj Aluminija še vedno obstanek v ligi in v soboto ga čaka pomembna tekma s kranjskim Triglavom.

Začetna enajsterica Kidričanov je bila tako neznanka za ljubljanski strokovni štab. Bila je željna dokazovanja, a Olimpija je zelo hitro upravičila vlogo favorita in postavila stvari na pravo mesto. Ljubljančani so takoj prevzeli kontrolo nad dogajanjem na igrišču in povedli v 10. minuti, ko je iz prostega strela z 20 metrov mojstrsko zadel Rok Kronaveter ob nespretnem posredovanju vratarja Matija Kovačića, saj je žoga letela v njegov kot gola. Ko je Aluminij poskušal začeti igrati in je Leko zapravil priložnost za izenačenje, je Olimpija udarila še drugič s šolsko akcijo naveze Suljić-Savić. Suljić je s prodorom in globinsko podajo iz igre vrgel polovico obrambe gostov, Savić pa je s strelom pod prečko razblinil še zadnje upe Aluminija na uvrstitev v veliki finale, saj gostje v prvem polčasu niso imeli niti enega strela v okvir gola.

V drugem polčasu je Olimpija dotolkla tekmeca. Kronaveter je povišal iz kazenskega strela, potem ko je Muminović po nogi udaril Lupeto, sodnik Kajtazović pa je bil (pre)strog pri dosojanju prekrška. V finišu se je še drugič na tekmi med strelce vpisal Savić po strelu z glavo.

Hadžić se je bal tekme

»Nosilce igre smo spočili, ker želimo Evropo ujeti preko prvenstva. Ni šlo za nespoštovanje pokala, ampak je bila to pametna odločitev. Na razpolago imamo 14 fantov, zato nekatere bolj potrebujemo za naslednje tekme. Če bi ocenili, da imamo možnost, da bi dvakrat zabili sredi Stožic, bi igrali z najboljšimi. V primeru, da bi prvi dosegli gol, bi aktiviral rezerviste,« je povedal trener Aluminija Oliver Bogatinov.

Safet Hadžić je dodal: »Vesel sem uvrstitve v finale. Čeprav je Aluminij spočil del ekipe, sem se bal tekme, saj novi igralci prinesejo drugačno energijo. Nisem vedel, kaj nas čaka. V tekmo smo šli maksimalno in smo jo zasluženo dobili. Z rezultatom sem zadovoljen, a dela je še veliko, ker nam občasno brez potrebe pade koncentracija in fizična moč, a gre počasi navzgor. Želimo vseh 90 minut kontrolirati igro. Vesel sem, da je Rok Kronaveter znova eksplodiral pri meni. Rok je težek karakter, a ko vidi, da je vse v najlepšem redu, je pravi. Ima dobro energijo, ki jo daje ekipi, in upam, da bo tako še naprej.«