Vojaški svet je v Sudanu oblast prevzel, potem ko je vojska 11. aprila po večmesečnih protestih v državi izvedla državni udar in aretirala dolgoletnega predsednika Omarja al Baširja.

Vendar pa protestniki trdijo, da je vojaški svet le nadaljevanje Baširjevega režima ter z vztrajanjem pred sedežem vojske v Kartumu skušajo prisiliti vojsko, da oblast preda civilnim oblastem. Na vojaški prehodni svet pritiska tudi mednarodna skupnost, a razen nekaj zamenjav in odstavitev je doslej vojska ta korak zavračala. Opozicija v Sudanu je v nedeljo obtožila vojsko, da ne namerava predati oblasti civilnemu vodstvu države, zato je prekinila stike z začasnim vojaškim svetom.

Afriška unija je prejšnji teden vojaškemu svetu dala 15 dni časa za predajo oblasti civilistom, v nasprotnem primeru pa zagrozila z začasno izključitvijo Sudana iz vseh dejavnosti organizacije. Kot je danes sporočil trenutno predsedujoči organizaciji al Sisi, so se na vrhu odločili, da sudanski vojski vendarle dajo na voljo nekaj več časa.

Al Sisi je po vrhu Afriške unije tudi pozval mednarodno skupnost, naj pomaga sudanskemu gospodarstvu ter podpre politične spremembe v državi, še poroča nemška tiskovna agencija dpa.