Zveza sudanskih sindikatov SPA je pozvala protestnike, tuje diplomate in novinarje, naj v nedeljo ob 19. uri pridejo pred sedež vojske v prestolnici Kartum. Tu več tisoč protestnikov kljub strmoglavljenju Baširja 11. aprila nadaljuje vsakodnevne proteste z zahtevo, da oblast v državi po vojaškem udaru v celoti prevzame civilna prehodna vlada.

V izjavi so napovedali, da bodo v nedeljo objavili imena članov civilnega sveta, v katerem bodo tudi predstavniki vojske. Zahtevajo, da ta civilni svet takoj prevzeme oblast in da vojska razpusti vojaški svet.

SPA je organiziral proteste, ki potekajo že štiri mesece in so privedli do strmoglavljenja Baširja. Sedaj z vztrajanjem pred sedežem vojske v Kartumu skušajo prisiliti vojsko, da oblast preda civilnim oblastem. Nanjo pritiska tudi mednarodna skupnost, a razen nekaj zamenjav in odstavitev je doslej vojska ta korak zavračala.

Protesti so se začeli pred štirimi meseci zaradi trojnega povišanja cen kruha v gospodarsko šibki državi in se kmalu prelevili v izraz nasprotovanja Baširju, ki je vladal skoraj tri desetletja.