Ameriški predsednik Donald Trump še naprej širi opozorila, da so razmere na meji med ZDA in Mehiko blizu katastrofe. Britanski Guardian medtem poroča, da so begunski centri v ZDA skoraj prazni. V begunskem centru v teksaškem Dilleyu je zasedenih zgolj 26 odstotkov postelj, medtem ko je center v okrožju Berks v Pennsylvaniji kar 81-odstotno nezaseden. Skupno je v omenjenih centrih praznih kar 2000 postelj, tretji center pa so s 1. aprilom začasno spremenili v center, namenjen zgolj odraslim ženskam.

Zaradi navzkrižnih si poročil o ogromnih potrebah hrane in zdravniške pomoč na meji in skoraj praznih begunskih centrih zagovorniki pravic beguncev opozarjajo, da Trumpova vlada umetno ustvarja izredne razmere na meji, da bi tako podkrepila svojo migrantsko politiko.

Direktorica programa za pravice migrantov pri organizaciji Woman’s Refugee Commision Michelle Brané trdi, da je gneča na meji posledica že več let trajajoče krize v Srednji Ameriki in migrantske politike Trumpove vlade. »Menim, da ljudje, ki sprejemajo odločitve, nočejo, da bi (sistem, op. p.) deloval,« je za Guardian povedala Branéjeva. »Hočejo ustvariti kaos. Lahko pregledamo vse politične ukrepe, odkar so na položaju, in vidimo, da so namenjeni spodkopavanju ali uničevanju obstoječega sistema za obdelavo in preverjanje ljudi.«

Med sporne ukrepe sodi tudi omejitev števila prošenj, ki jih smejo na uradnih točkah vstopa sprejeti uradniki. Posledično na največjih mejnih prehodih nastajajo dolge čakalne vrste. Številni migranti zato raje prečkajo mejo izven predvidenih mest v upanju, da jih bodo tam našli agenti mejne službe. Slednji morajo prošnje za azil sprejeti v obravnavo. To pomeni, da je ilegalni vstop lažja in hitrejša pot do morebitnega azila kot prošnja za azil v skladu s predvidenim postopkom.