»Ovadbe še nismo podali. Je pa ta v zaključni fazi in bomo javnost o podrobnostih obvestili takoj, ko jo bomo podali na celjsko okrožno tožilstvo,« je Milena Trbulin, tiskovna predstavnica celjske policijske uprave, včeraj odgovorila na naše vprašanje, če držijo informacije, da naj bi prišlo v primeru preiskave smrti Sare Veber, ki je pred štirimi leti v domači hiši v Pernovem pri Žalcu umrla zaradi strelne rane, do pomembnega preobrata. Bo pa več znanega morda že jutri, zagotovo pa še v tem tednu.

Zavarovalniška goljufija dala vetra v jadra

Spomnimo, da se je 15. marca 2015 povsem običajen dan pri Vebrovih sprevrgel v tragedijo. Ta je bila kar nekaj časa zavita v tančico skrivnosti, saj so bili tudi starši takrat 24-letne Sare sprva prepričani, da se je puška v rokah njenega fanta Sebastijana Colariča, ki se je pozneje preimenoval v Sebastiena Abramova, sprožila ponesreči. Kot so celjski policisti po dogodku zapisali v policijsko poročilo, naj bi se dolgocevno orožje, ki ga je takrat uporabljal Abramov, sprožilo med čiščenjem, naboj pa je bil za Saro usoden. Orožje naj bi posedoval nezakonito, poleg dveh pušk je imel še pet pištol, ker naj bi se udeleževal tudi športnih strelskih tekmovanj.

Celjski kriminalisti ga zaradi šoka kar nekaj časa niso mogli zaslišati, kasneje so proti njemu spisali ovadbo zaradi povzročitve splošne nevarnosti. A primera še zdaleč niso zaključili, senca dvoma, da v tem primeru morda ni šlo za nesrečo, je ostala.

Dvom pa je dobil nove razsežnosti v začetku letošnjega leta, ko so posumili, da je Abramov vpleten tudi v zavarovalniško goljufijo zdaj svojega 21-letnega dekleta Julije Adlešič iz Ljubljane. Ta si je na Velikem Osolniku v Velikih Laščah štiri dni po novem letu nad zapestjem z žago odrezala levo roko. Da morda ni šlo za nesrečo, so posumili, ker je Abramov skupaj s starši le tri mesece pred tem pri več zavarovalnicah za dekle sklenil več zavarovalnih pogodb, od česar so si obetali vrtoglave odškodnine. Zdravniki so dekletu roko sicer uspešno prišili nazaj, a so tudi sami posumili, da nekaj ni v redu, ker naj bi dekle zavestno zaviralo proces celjenja. Če bi ji roka kljub vsem prizadevanjem odmrla, bi bila namreč upravičena do precej višje zavarovalnine in celo dosmrtne rente.

Je šlo za maščevanje?

Tako Abramov kot njegovo dekle sta zato pristala v ljubljanskem priporu, kjer pa so, po poročanju časnika Večer, Abramova vsaj dvakrat v zadnjem času obiskali tudi celjski kriminalisti. In to zaradi suma, da je na zahrbten način, iz nizkotnih nagibov in koristoljubja umoril tudi Saro Veber. Po podatkih, ki so jih pridobili pri Večeru, naj bi bil Abramov (prej Colarič) povezan z določenim delom slovenskega kriminalnega podzemlja in naj bi opravljal določene posle tudi v tujini. Iz njegovih elektronskih naprav, predvsem telefona oziroma poslanih SMS-poročil, pa naj bi izhajalo, da se je s svojim nekdanjim dekletom prav zaradi domnevne nezakonite dejavnosti večkrat sprl. Ustreljena Sara naj bi ga večkrat opomnila, naj preneha, sicer ga bo prijavila policiji.

In morda je Abramov prav zato sklenil peklenski načrt in se maščeval nič hudega sluteči Sari, ki se je z diplomo fizioterapevtke v žepu le slab mesec pred smrtjo zaposlila v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča. Več bodo celjski kriminalisti, kot rečeno, na posebni tiskovni konferenci razkrili še v tem tednu.