Ameriško zunanje ministrstvo v svojem zadnjem poročilu o verskih svoboščinah po svetu za leto 2017 navaja, da so na Šrilanki zabeležili 97 primerov napadov na krščanske cerkve ter nadlegovanja in nasilja nad verniki in duhovniki. Istega leta so zabeležili več deset napadov na muslimane in mošeje, zlasti med ramadanom, navaja poročilo. Budistične nacionalistične skupine pa so nadaljevale s širjenjem propagande o večvrednosti etnično večinskih Singalcev in z zaničevanjem verskih in etničnih manjšin, največ po družabnih omrežjih, piše v poročilu. Vendar takšnega verskega nasilja kot tokrat v državi niso zabeležili že desetletja.

V nadaljevanju navajamo osnovne podatke o Šrilanki.

Geografija

Otoška država, velika za dobre tri Slovenije (65.610 km2), leži na jugu Azije blizu jugovzhodne obale Indije malce nad ekvatorjem. Administrativno glavno mesto je Sri Jayawardenepura Kotte, ki je predmesteje največjega mesta in poslovnega središča Kolombo.

Prebivalstvo

21,7 milijona prebivalcev.

74,8 % je Singalcev, pripadnikov indoarijske etnične skupine, katerih predniki so na otok prišli pred približno poltretjim tisočletjem.

11,2 % je šrilanških Tamilcev. Njihovi predniki so na otok prišli nekaj stoletij za Singalci.

9,2 % je šrilanških Mavrov. To so predvsem potomci arabskih trgovcev, ki so na Šrilanko začeli prihajati v 8. stoletju.

4,2 % je potomcev indijskih Tamilcev, ki so s podceline prišli kot delovna sila britanskih kolonizatorjev.

Religija

70,2% je budistov, to so večinoma Singalci.

12,6 % je hindujcev, to so večinoma Tamilci.

9,7 % je muslimanov, to so večinoma Mavri.

7,4 % je kristjanov, od teh je 80 % katolikov.

Zgodovina

Po vzpostavitvi zgodnjih kraljestev na severu otoka je nastalo tamilsko kraljestvo. Šrilanko so najprej kolonizirali Portugalci, nato Nizozemci in na koncu Britanci. Kot država Cejlon je postala neodvisna 4. februarja 1948, v republiko z imenom Šrilanka se je preoblikovala 22. maja 1972.

Po velikih napetostih med večinskimi Singalci in tamilskimi separatisti na severovzhodu otoka je leta 1983 izbruhnila državljanska vojna med vladnimi silami in uporniškimi Tamilskimi tigri (LTTE). Trajala je četrt stoletja do premirja leta 2002 pod posredništvom Norveške, ki pa se ni obdržalo. Leta 2009 so vladne sile porazile Tamilske tigre. V naslednjih letih so si oblasti prizadevale za ekonomsko in infrastrukturno obnovo države, pogosto s kitajskimi posojili.

Leta 2004 je državo po potresu v Indijskem oceanu prizadel cunami. Umrlo je več kot 30.000 ljudi.

Politika

Šrilanka je najstarejša azijska demokracija. Ima polpredsedniški sistem. Glavna politična tekmeca sta levosredinsko Združeno ljudsko zavezništvo svobode (UPFA) in desnosredinska Združena nacionalna stranka (UNP). Bloka ne temeljita na etnični ali verski osnovi.

Od leta 2015 je na oblasti koalicija obeh velikih blokov. Predsednik je Maithripala Sirisena (UPFA), premier pa je Ranil Wickremesinghe (UNP). Bloka sta sklenila nenavadno zavezništvo zato, da sta premagala predsednika Mahinda Rajapaksa, budističnega nacionalista, ki je igral veliko vlogo v končanju državljanske vojne, a bil obtožen kršitev človekovih pravic, vodil pa je prokitajsko politiko.

Oktobra lani je hotel predsednik države zamenjati premierja, razpustiti parlament in sklicati izredne volitve januarja letos. Za premierja je hotel nastaviti bivšega predsednika Rajapaksa, čigar stranka je močno slavila na lokalnih volitvah. Izbruhnilo je nasilje, nastala je ustavna kriza z obtožbami o predsednikovem političnem udaru in prekoračitvi pooblastil. Wickremesinghe je ostal na premierskem položaju.