»Želim izraziti svojo bližino krščanskim skupnostim, ki so bile prizadete, ko so bile zbrane v molitvi, in vsem žrtvam tako krutega nasilja,« je dejal papež. Dodal je, da moli za vse ranjene in tiste, ki trpijo zaradi teh napadov.

Kot običajno je papež v blagoslovu urbi et orbi opozoril na konflikte v svetu. Pozval je k odločnim političnim rešitvam, ki bi rešile humanitarno krizo in pospešile varno vrnitev razseljenih v Sirijo. Opozoril je še na trajajočo humanitarno krizo v Jemnu, Izraelce in Palestince pa je pozval, naj stremijo k prihodnosti miru in stabilnosti.

Spomnil je tudi na konflikt v Libiji, kjer umirajo neoboroženi, številne družine pa so bile prisiljene zapustiti svoje domove. »Orožje naj neha prelivati kri v Libiji,« je opozoril. Vpletene strani pa je pozval k dialogu.

Frančišek je v nagovoru zaželel še mir afriški celini, kjer se še vedno v več državah borijo z nasiljem. Glede nedavnega razvoja dogodkov po protestih v Sudanu, kjer je vojska strmoglavila dolgoletnega predsednika Omarja al Baširja, pa je državi zaželel, da ji bo uspelo v tem trenutku negotovosti najti svobodo in blagostanje, po katerem hrepenijo državljani.

Pozornost je papež med drugim namenil še krizi v Venezueli. Nosilcem politične oblasti je zaželel moč, da jim bo uspelo sprejeti ukrepe, ki bodo omogočili, da zgladijo spor in prebivalcem ponudijo pomoč, ki jo potrebujejo.

Opozoril je, da je v svetu trenutno prisotnega ogromno trpljenja in ob tem zaželel, naj bog naredi »iz nas graditelje mostov in ne zidov«. Pozval je tudi h končanju orožarske vojne, ki jo bijejo nekateri svetovni voditelji, ter odprtosti, da se ponudi pomoč tistim, ki jo potrebujejo.

Na Trgu svetega Petra se je danes na tradicionalnem blagoslovu zbralo več tisoč vernikov, že pred tem je papež vodil velikonočno mašo. Po blagoslovu se je papež zahvalil tudi za cvetje iz Nizozemske in Slovenije. Oltarni del bazilike svetega Petra v Vatikanu sta tudi ob letošnji veliki noči namreč z orhidejami okrasila slovenska strokovnjaka za floristiko in hortikulturo Sabina Šegula in Peter Ribič.