Koncern je po navedbah v Braziliji obsojenega menedžerja po celotni Južni Ameriki izplačalo za več sto milijonov dolarjev podkupnin, s katerimi so si zagotovili javna naročila. Kuczynski, ki je lani odstopil s položaja predsednika, zanika, da je od Odebrechta prejel denar.

Kuczynskega so sicer v torek zaradi težav s srcem sprejeli v bolnišnico.

V afero je domnevno vpleten še en bivši predsednik Alan Garcia, ki se je v sredo ubil. Ko ga je policija skušala aretirati na njegovem domu, se je Garcia pod pretvezo, da bo poklical odvetnika, zaprl v sobo in ustrelil. Kasneje je v bolnišnici podlegel poškodbam.

Garcio, ki je bil predsednik med letoma 1985-1990 in 2006-2011, so v petek upepelili. Njegovi bližnji so zavrnili možnost državniškega pogreba.

Garcia v poslovilnem pismu zanikal korupcijsko afero

Je pa ena od njegovih hčera na pogrebu prebrala poslovilno pismo svojega očeta, v katerem je med drugim zanikal vpletenost v korupcijsko afero. »Videl sem druge, kako so jih paradirali v lisicah in ki so živeli bedno življenje, ampak Alan Garcia ne bo trpel takšne nepravičnosti ali cirkusa,« je med drugim zapisal. Dodal je, da nikoli niso obstajali tajni računi, podkupnine ali nezakonito premoženje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Garcia se je novembra lani zatekel na urugvajsko veleposlaništvo in zaprosil za azil, a je naslednji mesec, ko so mu prošnjo za azil zavrnili, veleposlaništvo zapustil.

Odebrecht je priznal, da je predstavnikom perujske države v treh administracijah izplačal skupno 29 milijonov ameriških dolarjev podkupnin. Del tega so izplačali v drugem mandatu predsednika Garcie, da bi si zagotovili pogodbo za gradnjo podzemne železnice v Limi. Perujski mediji so tudi poročali, da naj bi Garcia v brazilskem mestu Sao Paulo maja 2012 z naslova nezakonitega Odebrechtovega sklada prejel 100.000 ameriških dolarjev za govor brazilskim poslovnežem.