Vizcarra se je za razpustitev kongresa odločil, ker ta vztrajno zavrača reformo protikorupcijske zakonodaje in spremembe pri načinu imenovanja sodnikov vrhovnega sodišča.

Le malo po televizijskem nagovoru Vizcarre, v katerem je razglasil razpustitev parlamenta in za 26. januar sklical nove volitve, je 86 od 130 članov kongresa izglasovalo njegovo začasno odstavitev za leto dni, in sicer zaradi "moralne nesposobnosti". Na predsedniški položaj so kongresniki namesto njega imenovali dosedanjo podpredsednico Mercedes Araoz.

Kongresniki se bodo znova sešli v petek, ko bodo razpravljali o predlogu za trajno odstavitev predsednika. Eden izmed opozicijskih kongresnikov je ob tem komentiral, da je bila predsednikova odločitev državni udar. Ob tem je izrazil upanje, da se vojska in policija ne bosta vmešavali v to šarado.

A iz predsedniške palače v Limi so prek twitterja sporočili, da načelnika policije in vojske v celoti podpirata ustavni red in Vizcarro kot predsednika. Ob tem so objavili tudi fotografijo srečanja predsednika z obema načelnikoma.

Protesti proti opoziciji

Podporo Vizcarru so izrazili tudi na ulicah po vsej državi. V Limi se je na protestih proti opozicijskim kongresnikom zbralo okoli 2000 ljudi.

Vizcarra zaradi odločnega nastopa proti korupciji uživa široko podporo v tej južnoameriški državi. A zaradi tega se je že večkrat spopadel s kongresom,

ki ga obvladuje opozicijska stranka Ljudska sila Keiko Fujimori, ki je hči nekdanjega, v nemilost padlega perujskega predsednika Alberta Fujimorija.

Tako kot njen oče je tudi Keiko trenutno za zapahi, kjer čaka na sojenje zaradi obtožb, da je leta 2011 prejela 1,2 milijona dolarjev od brazilskega gradbenega podjetja Odebrecht in z njimi nezakonito financirala svojo predsedniško kampanjo.

Vrhovno sodišče trenutno razpravlja o tem, ali bi Fujimorijevo, nekdanj najbolj priljubljeno perujsko političarko, izpustili iz pripora.

Gradbeni gigant Odebrecht je medtem že priznal, da je od leta 2004 perujskim funkcionarjem plačal za najmanj 29 milijonov podkupnin.

V zvezi s tem škandalom preiskujejo kar tri nekdanje predsednike Peruja, med njimi predhodnika Vizcarre Pedra Pabla Kuczynskega. Četrti, bivši predsednik Alan Garcia, je aprila storil samomor, potem ko ga je na njegov dom zaradi suma pranja denarja prišla aretirat policija.