Na Gimnaziji Celje Center (GCC) veliko pozornosti namenjajo kvalitetnim odnosom s partnerskimi vzgojno-izobraževalnimi ustanovami tako v Sloveniji kot tujini. Pri slednjih pa ne gre le za projekte programa Erasmus plus, temveč tudi klasične izmenjave dijakov in učiteljev, ki z eno- ali dvotedenskimi študijskimi obiski spoznavajo druge kulture in šolske sisteme, ob tem pa tudi kulturno-zgodovinske znamenitosti tamkajšnjih krajev.

Raziskali zgodovinski Krakov

Že ustaljenim izmenjavam s Kruševcem, Trstom, Nijmegenom in Szegedom so na GCC letos dodali še eno izmenjavo, tokrat s poljskim mestom Krakov. »Letošnja pobuda je bila zgodovinska, saj je Ana Celjska, kraljica Poljske in velika kneginja Litve, pokopana v Vavelski katedrali v Krakovu,« pravi ravnatelj GCC Gregor Deleja. V Krakovu se je zadnji teden v marcu zato mudilo 22 dijakov in dve profesorici GCC, prejšnji teden pa je Celje obiskalo 24 dijakov iz Krakova s tremi profesoricami.

Naši dijaki so na Poljskem dodobra raziskali zgodovinsko mesto Krakov in življenje Ane Celjske na poljskem dvoru, se seznanili s kruto usodo judovskega prebivalstva med drugo svetovno vojno, obiskali judovsko četrt Kazimierz, Schindlerjevo tovarno in koncentracijsko taborišče Auschwitz ter solni rudnik Wieliczka, spoznali pa so tudi poljsko kulinariko.

Celjani so svojim poljskim sovrstnikom pripravili delavnice na temo medkulturnosti, jim razkazali Pokrajinski muzej in Stari grad, skupaj z njimi pa so obiskali tudi Ljubljano. Prosti čas pa namenili iskanju skritega zaklada v Celju ter tim bildingu v novem Escape roomu, ki so ga pred dobrim mesecem odprli v podzemlju GCC.