Hokejisti Olimpije so se v finalu alpske lige po lastni krivdi znašli v veliki godlji. Izkušeni italijanski tekmec Brunico bo imel v domači dvorani že na nocojšnji tekmi številka pet prvo priložnost za osvojitev tekmovanja. Lahko slovenski finalist sploh še zakuha finalno serijo?

Ljubljančanom so se po dveh tivolskih porazih možnosti za podvig občutno zmanjšale. Olimpija je šampionsko predstavo pokazala le na drugi tekmi na Južnem Tirolskem, ko je z visoko zmago po šestih golih v drugi tretjini izkoristila slab večer Brunica. Slovenski pokalni prvaki so si veliko obetali od selitve na tivolsko igrišče, kjer je Olimpija v zadnjo tretjino na obeh tekmah vstopila s prednostjo dveh golov, a obakrat ostala praznih rok. Namesto da bi Ljubljančani z napadalnim slogom vztrajali s prepoznavno igro in iskali nov zadetek, so v zadnjih dvajsetih minutah nehali igrati in samo čakali na zadnji pisk sirene. Brunico ima tako izkušeno zasedbo, da je hitro kaznoval preplašeno Olimpijo in pridrsal na prag naslova prvaka.

Olimpija je v velikem finalu sama sebi največji nasprotnik. Očitno je bil pritisk zmage v domači dvorani pred rekordnim številom obiskovalcev v letošnji sezoni prevelik, obenem pa je treba podčrtati, da so bili Ljubljančani preslabo pripravljeni na odločilni korak. Ko je bilo treba le še potrditi zmago, so se bojazljivo povlekli pred svoja vrata in izzivali nesrečo. Olimpija je na dveh domačih tekmah prejela deset golov, od tega kar dva z igralcem več. Razglašena sta udarna branilca z olimpijskimi izkušnjami Aleš Kranjc in Luka Vidmar, ki ju hokejisti Brunica obračajo kot na vrtiljaku. Vratarju Žanu Usu ploščica prevečkrat pobegne med nogama v mrežo, prav tako je že bil kaznovan za površno pokrivanje bližnje vratnice.

Finski strokovnjak na italijanski klopi Petri Mattila prepričljivo dobiva trenerski dvoboj z Juretom Vnukom, ki za nasprotnika ni pripravil nobene pasti. Mattila je doslej že večkrat poskušal zmesti Olimpijo z menjavo napadov, medtem ko Vnuk ni izkoristil niti širšega igralska kadra. Ko je skrajšal klop in zaigral s tremi peterkami, so nosilci igre postali preveč utrujeni. »Pozna se nam, da imamo mlado in zaletavo ekipo. Brunico je izkušen, dobro igra s ploščico in nima nihanj. Moramo se resetirati in zmagati na peti tekmi. Nikakor se ne bomo predali. Zavedamo se, da je pred nami skoraj misija nemogoče, saj moramo trikrat zapored premagati Brunico, a v športu je vse možno,« pravi trener Olimpije Jure Vnuk, ki je omenil, da imajo njegovi igralci težave s poškodbami, a podrobnosti zdravstvene kartoteke ni želel razkriti.

Poparjeni tivolski hokejisti so se po porazu na četrti tekmi zaprli v garderobo in opravili odkrit sestanek. Po koncu mednarodne sezone jih čaka še finale slovenskega prvenstva proti spočitim Jesenicam, ki so v polfinalu alpske lige precej bolj namučile favorizirani Brunico. Zadnje dejanje boja za državno zvezdico se bo na dve zmagi začelo dva dni po koncu alpske lige. Olimpija mora paziti, da ne bo še pred koncem velikonočnih praznikov ostala brez obeh lovorik, kar bi popačilo obetavno sezono.