Zakon predvideva vzpostavitev neodvisne infrastrukture za ruski internet, imenovan Runet, ki bo Rusiji v primeru kibernetskega napada omogočil prekinitev povezav s svetom.

Predlog zakona je podprlo 307 poslancev dume, 68 jih je bilo proti. V prihodnjih dneh bo o predlogu glasoval še zgornji dom parlamenta, nato pa gre v podpis k predsedniku Vladimirju Putinu. Zakon bo predvidoma začel veljati 1. novembra, poroča Deutsche Welle.

Predlagatelji zakona pravijo, da gre za vprašanje nacionalne varnosti. Neodvisni internet bo lahko deloval tudi, ko bodo prekinjene povezave s strežniki zunaj Rusije. To pomeni, da bo Rusija pripravljena, če jo bodo druge države želele odklopiti od interneta.

»Če imajo drugi tehnične zmogljivosti za izvajanje napadov na ruski internet, potem moramo mi imeti tehnične zmogljivosti za obrambo pred temi napadi,« je dejal eden od predlagateljev zakona član sveta federacij Andrej Klišas. »Ne dvomimo, da so ZDA tehnično sposobne izklopiti internet, kadarkoli se jim to zdi nujno,« je dodal.

Številne tehnične podrobnosti o tem, kako bodo zakon udejanjili v praksi, so sicer še neznane. Cilj je upravljati poti spletnega prometa in določiti internetne točke izmenjave. Ruski telekomunikacijski regulator Roskomnadzor bo glavni nadzorni organ, ki bo v primeru napada prevzel nadzor nad internetom. Glede na določbe zakona bodo morali vsi ponudniki interneta poročati Roskomnadzoru o poteku spletnega prometa in svojih strankah.

Množice proti postavitvi vzpostavitvi nove »železne zavese«

Eden od ciljev zakona je tudi ohraniti čim več podatkov, ki si jih izmenjujejo ruski uporabniki interneta, znotraj državnih meja. S tem naj bi ruske uporabnike zaščitili pred zunanjimi grožnjami, vendar aktivisti opozarjajo, da bodo novi ukrepi na koncu uperjeni proti kritikom Kremlja, ne pa proti zunanjim sovražnikom.

Aleksandr Isavin iz organizacije RosKomSvoboda, ki se bori za svoboden internet, meni, da želijo oblasti z novim zakonom uvesti še večji nadzor interneta. »Še naprej se povečujejo vpliv vlade na internet in pooblastila obveščevalnih služb pri odločitvah, katera vsebina je dostopna na spletu,« je dodal.

V Moskvi so marca po potrditvi predloga zakona v prvem branju izbruhnili množični protesti. Več tisoč ljudi je vzklikalo »Roke stran od interneta« in izrazilo nasprotovanje vzpostavitve nove železne zavese oz. »velikega ruskega požarnega zidu« po vzoru na kitajsko cenzuro svetovnega spleta.