Moskva je kraj srečnega imena za slovensko športno plezanje, saj sta Janja Garnbret in Jernej Kruder danes zmagala na drugi tekmi svetovnega pokala v balvanih, medtem ko sta Lučka Rakovec in Anže Peharc v svojem prvem članskem finalu zasedla četrto mesto.

Aktualna svetovna prvakinja v balvanih Janja Garnbret (Šaleški AO), druga po izjemno zahtevnem polfinalu, je v finalu na pogled preplezala vse štiri balvanske probleme in pometla s konkurenco. »Za mano je odličen finale, ki ni bil tako zahteven, kot sem pričakovala po zelo zahtevnem polfinalu. To me je malo skrbelo, a sem se skoncentrirala in uživala, srečna sem, da mi je v finalu uspelo vse štiri balvane preplezati na pogled. Zdaj pa se že veselim kitajske turneje,« ja žarela od navdušenja 20-letna Korošica, ki je bila v Moskvi najboljša že lani. Predolimpijsko sezono je sicer začela z zmago svetovnega pokala v Meiringenu pred tednom dni, tako da ohranja vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala v balvanskem plezanju. V Moskvi je bila druga Francozinja Fanny Gibert, tretja pa Britanka Shauna Coxsey.

Skupni zmagovalec svetovnega pokala 2018 v balvanih Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica) je v Moskvi navdušil z zmago, kot edini v moški konkurenci je dosegel vse štiri finalne vrhove, zadnjega celo edini in na pogled. »To je bil moj dan, že v kvalifikacijah sem se počutil dobro. Po polfinalu sem se spočil in prišel v finale super pripravljen. Zelo ponosen sem, da sem preplezal zadnji finalni balvan, ki je bil odločilen. Res sem dal vse od sebe, srečo pa sem imel tudi, da sem plezal prvi,« je bil navdušen Jernej Kruder. Drugi je bil Čeh Adam Ondra, tretji pa Japonec Jošijuki Ogata.

»Dosegli smo nov neverjeten uspeh! Janjina in Jernejeva zmaga sta imeniten dosežek, da sta se v finale uvrstila še Lučka in Anže, pa je dodaten uspeh,« je bil navdušen selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.