S časom 1:31,547 minute je najhitreje prevozil 5,451 kilometra dolgo progo in bo dirko SP prvič v sezoni in sedmič v karieri začel iz najboljšega startnega izhodišča.

Dirko za veliko nagrado Kitajske bo z drugega mesta začel svetovni prvak in Bottasov moštveni sotekmovalec Britanec Lewis Hamilton, ki je zaostal le 0,023 sekunde.

S tretjega mesta bo startal Nemec Sebastian Vettel (Ferrari), ki je dobil uvodni trening, s četrtega pa njegov moštveni kolega Monačan Charles Leclerc.

V kvalifikacijah je nastopilo le 19 voznikov, saj po hudi nesreči na tretjem treningu člana ekipe Toro Rosso Alexandra Albona vozila tega Britanca, ki nastopa za Tajsko, niso mogli popraviti.

Triindvajsetletnik se je pet minut pred koncem zaletel v zaščitno ogrado in poskrbel za veliko negotovosti in strahu med vsemi, ki so spremljali trening.

"Dobro sem, oprostite," je odgovoril Albon po radijski zvezi članom ekipe v boksih, ki so ga je takoj po trku vprašali, kako je. Iz povsem razbitega bolida je nato prišel sam in se mu na srečo ni nič zgodilo. Tekmovalec, ki nastopa prvo sezono v formuli ena, je sicer dosegel deveti čas treninga.

Pred dirko na Kitajskem, ki bo tretja postaja letošnje sezone, je na vrhu SP Bottas s 44 točkami, le eno manj ima Hamilton, Nizozemec Max Verstappen (Red Bull), peti v kvalifikacijah, pa je tretji s 27 točkami.