»Njegova škandalozna, zabavna in vesela dela so simbol svobode, daleč stran od politične korektnosti, ki vlada danes,« je besede Lili Hinstin povzela nemška tiskovna agencija dpa. Hollywoodski zvezdnik slovi po rušenje tabujev. S filmom Pink Flamingos je zaslovel kot »papež trasha«, še piše dpa.

Waters se je rodil leta 1946 v Baltimoru. Režirati je začel že pred dvajsetim letom, ko je posnel kratka filma Hag in a Black Leather Jacket (1964) in Roman Candles (1966), ki sta zaznamovala začetek njegovega sodelovanja s Harrisom Glennom Milsteadom z umetniškim imenom Divine. Slednji je nato zaigral tudi v njegovem prvem celovečernem filmu Mondo Trasho (1969).

Preboj s filmom Pink Flamingos

Preboj mu je uspel leta 1972 s filmom Pink Flamingos, »trash manifestom«, ki je definiral njegov slog in v katerem je prav tako zaigrala drag queen Divine. Sledila sta filma Female Trouble (1974) in Desperate Living (1977). Leta 1981 se je v družbeni satiri Polyester ponorčeval iz ameriškega predmestnega življenja, širši uspeh pa je dosegel leta 1988 z muzikalom Hairspray, ki je pomenil tudi njegovo zadnje sodelovanje z Divine; slednja je preminila kmalu po koncu snemanja filma.

Na festivalu se bo predvajal film Polyester

Kot piše na spletni strani festivala, bodo na letošnjem festivalu obiskovalci imeli priložnost, da vidijo in zavohajo njegov film Polyester. Prikazali ga bodo namreč na način, kot so ga leta 1981; obiskovalci bodo pred vstopom v dvorano prejeli kartice, na katerih bodo tekom projekcije po napotkih s praskanjem sprožali različne vonjave.

Med dosedanji dobitniki častnega leoparda za življenjsko delo so Jean-Luc Godard, Ken Loach, Michael Cimino in Agnes Varda, še piše na spletni strani festivala.

Filmski festival v Locarnu bo potekal ob 7. do 17. avgusta.