»Prostovoljstvo je ena najbolj iskrenih poti do sočloveka. Naj bo naša vsakdanja vrednota,« pravijo v novomeški Krki, kjer bo do sobote 8. teden humanosti in prostovoljstva. V akciji sodeluje več kot 1000 Krkinih prostovoljcev, vsako leto pa se jim pridruži še okoli sto novih. »Na tak način krepimo in poglabljamo vezi tako med sodelavci v podjetju kot med lokalnimi skupnostmi, številnimi humanitarnimi ustanovami in neprofitnimi društvi, seveda to prinaša korist vsem,« pravi Elvira Medved, vodja službe za odnose z javnostmi v novomeški družbi.

V Krki je prostovoljstvo globoko zakoreninjeno že vse od ustanovitve družbe pred 65 leti, dodaja. Številni krkaši so že v preteklosti delovali na različnih humanitarnih področjih kot posamezniki. »A ker skupaj lahko naredimo več in bolje, smo se pred osmimi leti odločili, da njihove dejavnosti povežemo, jih razširimo, da bi lahko pomagali več ljudem.«

V podjetju že 1500 krvodajalcev

V sedmih letih so zbrali več kot 23 ton oblačil, obutve, hrane, igrač, šolskih, higienskih in drugih potrebščin, ki so jih darovali Rdečemu križu, Karitasu, jim pomagali pakete pakirati, sortirati, zbrali so tudi tri tone gotove pakirane hrane za male živali. Družili so se s stanovalci 37 domov starejših občanov po vsej Sloveniji in varovanci desetih varstveno-delovnih centrov. Med najbolj razširjenimi oblikami pomoči v Krki pa je krvodajalstvo; v podjetju je registriranih že 1500 krvodajalcev, dvakrat na leto jih daruje kri več kot tisoč, vsako leto pa se jim pridruži okoli sto novih krvodajalcev. Samo v okviru Krkinih tednov humanosti so v sedmih letih krkaši darovali 800 litrov krvi.

Pomoč na domu

Tudi letos bodo ves teden na lokacijah Krkinih družb po Sloveniji zbirali in pakirali različne potrebščine in hrano, dan bodo krajšali stanovalcem 27 domov starejših po Sloveniji, za varovance novomeškega varstveno-delovnega centra bodo pripravili športne igre v Dolenjskih Toplicah, pomagali bodo v zavetišču za živali v Mariboru in izvedli še mnogo drugih akcij. Kot pojasnjuje Medvedova, je letos območno združenje Rdečega križa izrazilo zlasti veliko potrebo po pomoči na domu. »Mnogi starejši živijo sami in ne zmorejo denimo vrtnih del, vzdrževanja, vsakdanjih opravil, popravil v hiši. Zato smo se odločili, da jim bomo pomagali čistiti, beliti prostore, kaj popraviti.«

Na zadnji dan tedna humanosti pa v Krki že tradicionalno pripravijo dan odprtih vrat za različne skupine. Tako so ga v preteklih letih pripravili za otroke iz socialno ogroženih družin, za gasilska, planinska in številna druga društva, v sedmih letih so gostili več kot 15.000 obiskovalcev. Letos bodo vrata proizvodnje v Notolu 2 odprli slušateljem univerze za tretje življenjsko obdobje ter družinam krkašev, ki si obrata za proizvodnjo tablet in kapsul, odprtega leta 2015, še niso ogledali.