Tik pred prazniki je košarkarski zvezdnik Luka Dončić na svoji spletni strani začel prodajati koledar s svojo podobo. Poleg koledarja bo tam prodajal tudi druge izdelke s svojim podpisom, vse v okviru blagovne znamke LD7. Slovenski košarkar ni pozabil omeniti, da bo del dobička od prodaje izdelkov spravil v sklad, iz katerega bodo plačevali športne aktivnosti socialno ogroženim otrokom, del dobička pa bo podaril tudi Mladinskemu domu Malči Beličeve.

Dobrodelnost športnikov sicer ni nič novega, v zadnjem času pa se zdi, da je to obvezen del športnikovega lika in dela. Tudi drugi naši največji športni asi se ponašajo z dobrodelnostjo. Hokejist Anže Kopitar vsako leto skupaj s poslovnežem Jocem Pečečnikom organizira turnir v golfu, na katerem poslovna elita zbere stotisoče evrov, ki jih razdelijo v različne namene, od finančne pomoči za zdravljenje do športnih štipendij. Mladim s svojimi akcijami pomaga tudi košarkar Goran Dragić, ki je že nekajkrat zbral denar za pomoč invalidnim športnikom. Kot je dejal v nekem intervjuju za Delo, z veseljem pomaga, kolikor lahko, a se mu zdi nemoralno, da bi svojo dobrodelnost poudarjal. In v resnici velika večina najbolj dobrodelnih športnikov na svetu počne prav to – pomaga, vendar tega ne obeša na veliki zvon.

Najbolj radodaren Ronaldo

Za najbolj dobrodelnega športnika na svetu velja portugalski nogometaš Cristiano Ronaldo. Pomoči drugim ga je naučil oče, ki mu je vedno govoril, da če bo dober do drugih, mu bo bog poplačal. Ronaldo je prepričan, da se to res dogaja. Njegov seznam dobrodelnih potez je dolg tako kot seznam njegovih izjemnih nogometnih potez in trikov.

Pri tem se ne zanaša le na delovanje svojih dobrodelnih skladov, temveč se hitro odziva tudi na katastrofe, ki se dogajajo po svetu. Tako je bil med prvimi, ki so darovali pomoč po cunamiju v Indoneziji leta 2004. Ob potresu v Nepalu je po navedbah nekaterih medijev daroval osem milijonov evrov za pomoč otrokom in gradnjo novih šol, a vsote organizacija Save the Children nikoli ni potrdila. Leta 2012 je za dražbo zbiranja sredstev za pomoč otrokom v Gazi daroval svojo zlato kopačko, ki so jo prodali za 1,5 milijona dolarjev. Dve leti pozneje je za pol milijona evrov prodal še svoje priznanje zlata žoga, denar pa namenil skladu, ki izpolnjuje želje na smrt bolnih otrok. Poleg tega občasno daruje denar tudi posameznikom, denimo nadarjenim otrokom za štipendije ali za nujno potrebna zdravljenja.

Donacije za šolanje otrok

Poleg Ronalda na seznam najbolj dobrodelnih svetovnih športnikov v preteklem letu sodijo tudi švicarski teniški igralec Roger Federer, ki je prek že leta 2004 ustanovljenega dobrodelnega sklada lani namenil 50 milijonov dolarjev, večinoma za pomoč šolanju afriških otrok ter vključevanju v družbo socialno marginaliziranih švicarskih otrok. Do zdaj je s pomočjo sklada, ki ga je ustanovil, ko mu je bilo le 22 let, pomagal milijonu otrok.

Podoben cilj pomoči pri šolanju in nasploh omogočanja dostopnosti izobrazbe ima tudi ameriška teniška igralka Serena Williams, ki je svojo osnovno šolo odprla v Keniji. Tudi košarkar LeBron James je v preteklem letu nadaljeval svoj projekt odpiranja šol za socialno ogrožene ameriške otroke. Do zdaj je v ta namen daroval več kot 40 milijonov dolarjev. »Želim, da je vsak otrok, ki pride v našo šolo, navdihnjen, da postane, kar koli si želi,« je o tem, zakaj je tako predan šolskemu projektu, dejal košarkarski zvezdnik LeBron James.

Nekateri športniki poleg denarja darujejo tudi svoj čas. Zvezdnik ameriške rokoborbe John Cena je denimo med tistimi, ki so osebno pomagali izpolniti več kot 500 želja umirajočih otrok. Med najbolj dobrodelnimi je tudi brazilski nogometaš Neymar, ki milijone evrov namenja skladu, ki si prizadeva za dostopnost do čiste vode predvsem v Braziliji.