Navalni je bil od februarja 2014 v hišnem priporu, ko je potekala preiskava proti njemu in njegovemu bratu zaradi obtožb o poneverbi več milijonov rubljev. Sodišče v Strasbourgu je presodilo, da je bil namen hišnega pripora, kot tudi drugih ukrepov, »omejiti njegove javne dejavnosti«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Omejitve, vključno s tistimi glede komunikacij, so bile nesorazmerne z obtožbami,« so poudarili na sodišču ter ocenili, da je Moskva kršila evropsko konvencijo o človekovih pravicah, ko gre za pravico do svobode in varnosti ter svobodo izražanja. Moskvi so naložili, da mora Navalnemu plačati 20.000 evrov odškodnine in 2665 evrov sodnih stroškov.

Navalni je razsodbo pozdravil kot zmago, ki bo imela »pomemben vpliv na tiste v Rusiji, ki so ves čas izpostavljeni tovrstnemu brezzakonju«.

Kremelj je razsodbo označil za »nepričakovano« in sporočil, da se je z njo le težko mogoče strinjati. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je sicer dodal, da je pravosodno ministrstvo tisto, ki se ukvarja s tovrstnimi zadevami.

Navalni leta 2014 preživel v hišnem priporu

Navalni je zaradi obtožbe o poneverbi skoraj 27 milijonov rubljev, ki naj bi jo izvedla z bratom Olegom, ko sta opravljala storitve dostave za podjetjeYves Rocher, skoraj vse leto 2014 preživel v hišnem priporu. Decembra istega leta je bil v zadevi obsojen na pogojno zaporno kazen, njegov brat Oleg pa na tri in pol leta zapora, ki jo je tudi prestal. Oba sta krivdo zanikala in trdila, da gre za politično motivirane obtožbe.

ESČP je že leta 2017 presodilo, da je bila razsodba v tej zadevi neutemeljena in odredilo, da mora Moskva bratoma plačati več deset tisoč evrov odškodnine.

Novembra lani pa je obsodilo Rusijo zaradi večkratnih aretacij Navalnega. Presodilo je, da je pri sedmih aretacijah med letoma 2012 in 2014 Moskva vodji opozicije kršila pravico do varnosti, poštenega sojenja in svobode združevanja.

To je tako bila že tretja razsodba, v kateri je ESČP obsodil Rusijo zaradi kršitve človekovih pravic Navalnega. Do nje prihaja v času, ko je vse bolj vprašljivo, ali bo Rusija ostala članica Sveta Evrope, katere del je tudi sodišče v Strasbourgu.