»Trenutno je v Gorenju veliko negotovosti in zaskrbljenosti, predvsem ker proizvodne zmogljivosti res niso zapolnjene tako, kot je bilo v začetku obljubljeno in pričakovano. Mislili smo, da bo veliko več dela. Pričakujemo, da se bo v naslednjih mesecih to popravilo,« je danes za STA dejal predsednik podjetniškega sindikata Žan Zeba.

Povedal je, da so v javnosti v zadnjem času krožile tudi različne negativne informacije glede poslovanja in prihodnosti Gorenja, posledično so se mnogi delavci na sindikat obrnili z vprašanji. Sindikat je zato, kot je dejal Zeba, zahteval zbore delavcev, ki so sicer predvideni tudi v podjetniški kolektivni pogodbi. Zbori delavcev so bili izvedeni prejšnji teden, na njih pa so zaposleni dobili nekatere odgovore s strani podjetja.

V Gorenju, ki je od lani v lasti kitajskega Hisensa, so za STA pojasnili, da zbore delavcev pripravljajo redno, štirikrat letno, na njih pa zaposlene informirajo o temah, pomembnih za poslovanje podjetja. »Zbori prejšnji teden so bili torej redni zbori delavcev, na katerih smo, tako kot vedno, odgovarjali tudi na vprašanja zaposlenih,« so navedli v Gorenju. Kot kaže, so zaposlene na zborih delavcev vsaj deloma pomirili, med drugim z napovedmi o načrtovani tovarni televizorjev v Velenju in načrtovanem povečanju proizvodnje pomivalnih strojev. »Odgovori so bili še kar optimistični,« je dejal Zeba, ki zelo pozitivno ocenjuje tudi petkov sestanek sindikata in sveta delavcev z vodstvenimi predstavniki Hisensa. »Vesel sem, da so se začeli zanimati za stvari, na katere opozarjamo,« je poudaril. Dodal je, da si zaposleni želijo, da "zgodba s Hisensom uspe", ob tem pa pričakujejo spoštovanje pravic delavcev in zakonodaje.

Sicer pa v Gorenju prav danes zaradi zamude pri dobavi elektronike stoji ena od linij v proizvodnji pomivalnih strojev. »Usklajevanje proizvodnje se vedno (mesečno) prilagaja potrebam in tudi ob nepričakovanih dogodkih, kot je tokratna zamuda pri dobavi elektronike, uredimo delovni proces tako, da izpada ni,« so glede tega pojasnili v Gorenju. Zaposleni bodo današnji prost dan nadomestili prihodnji četrtek, ki je bil zanje v skladu s potrjenim terminskim planom sveta delavcev za marec vnaprej planiran kot prosti dan. Sindikalist Zeba glede tega pravi, da se v proizvodnji pozna, da se zaloge iz preteklosti še vedno niso zmanjšale tako, kot je bilo pričakovati. Pričakuje, da se bo sčasoma to načrtovanje proizvodnje uredilo. Ocenjuje, da so v zadnjem času začasne ustavitve proizvodnih linij nekoliko pogostejše na linijah programa pralnih strojev, medtem ko jih je pri programu kuhalnih aparatov najmanj.

Skupina Gorenje, kot je znano, za prihodnji dve leti načrtuje dve veliki naložbi. Z več deset milijonov evrov vredno investicijo v tovarno televizorjev znamke Hisense v Velenju naj bi delo do leta 2023 dobilo 1000 ljudi, odprtje tovarne sicer načrtujejo konec leta 2020. S širitvijo proizvodnih zmogljivosti v srbskem Valjevu pa bo tam nastal center za hladilno tehniko. Konec lanskega leta je skupina Gorenje zaposlovala 11.084 delavcev, od tega 6667 v Sloveniji.