Četrtkov koncert Gorana Bareta & Majk ni bil otvoritveni le za že 20. Orto Fest, temveč je obenem odprl izjemno pestro, koncertov polno glasbeno pomlad. Na klubskem festivalu, ki bo do konca aprila v ljubljanskem Orto baru gostil kar 23 domačih in 12 tujih glasbenih skupin, bodo med drugim nastopili Rambo Amadeus, Zmelkoow, The Stroj, Šank Rock, Hamo & Tribute 2 Love in Fed Horses. »Vsa leta se trudimo, da podpremo še zlasti domače skupine, saj je Orto Fest namenjen prav slovenski klubski sceni, ki je kljub svoji kakovosti pogosto medijsko zapostavljena,« izbor nastopajočih komentira organizator Andrej Ciuha.

Lenny Kravitz drugič v Ljubljani

Če ne v klubih, si slovenski glasbeniki svoj prostor pod soncem izborijo kje drugje – v Križankah bodo letos igrali Dan D, Ansambel Saša Avsenika, Nina Pušlar, 9. maja pa bo Radio Študent z veliko zabavo in med drugim v družbi skupine Laibach tam praznoval abrahama. Spomladi bodo v Ljubljani v Križankah, Cankarjevem domu ali Stožicah nastopili še Balkanci – Massimo, Željko Joksimović, Đorđe Balašević, Riblja čorba, Nina Badrić in Parni valjak, ki slovensko občinstvo s svojimi uspešnicami razveseljujejo skoraj vsako leto.

A slovensko občinstvo bodo bolj kot domači in nekdaj domači izvajalci letos navduševali številni velikani svetovne glasbe. Že v začetku tedna bo v Kinu Šiška prvič pri nas nastopila angleška metalcore skupina Bullet For My Valentine (vstopnina 25 evrov), ki je pred 14 leti v Postojnski jami celo posnela video za Suffocating Under Words Of Sorrow, koncerta pa tukaj še ni imela. Na dan boja proti okupatorju se bodo v Stožice vile kolone oboževalcev Lennyja Kravitza (vstopnice od 45 do 89 evrov), ki se po 15 letih vrača v slovensko prestolnico. Leta 2004 je na Plečnikovem stadionu za Bežigradom predstavil album Baptism, tokrat pa bo pri nas zagnal evropski del svoje turneje. 16. maja se po lanskem koncertu v Ljubljano vrača britanska zasedba Morcheeba, v Kinu Šiška (vstopnice od 20 do 28 evrov) bosta pevka Skye Edwards in kitarist Ross Godfrey poleg klasičnih hitov igrala tudi sveži material z lanske devete plošče. Živahni violinist in dirigent Andre Rieu bo z Orkestrom Johanna Straussa 24. maja v Stožicah nastopil kar dvakrat (vstopnice od 78 do 150 evrov).

Sting v Stožicah z najljubšimi pesmimi

Britanski glasbeni zvezdnik Sting bo v sklopu turneje, na kateri se bo osredotočil na najljubše pesmi, ki jih je ustvaril v dolgoletni karieri, 4. junija nastopil v Stožicah (vstopnice od 45 do 99 evrov), le dva tedna pozneje pa bo svojo »Seks bombo« tam prvič zapel tudi legendarni Tom Jones (vstopnice od 49 do 104 evre). Od slovenskega občinstva se je pred tedni na poslovilni turneji poslovil José Carreras, 17. junija pa bo njegov njegov nekdanji kolega iz zasedbe Trije tenorji Placido Domingo v vlogi dirigenta v sklopu Festivala Ljubljana izvedel eno najlepših vokalno-inštrumentalnih del, Verdijev Requiem (vstopnice od 19 do 79 evrov). 29. junija bomo v Stožicah lahko prisluhnili še Marku Knopflerju, članu nekdanje zasedbe Dire Straits (vstopnice od 40 do 89 evrov), pestro poletno glasbeno dogajanje v prestolnici pa se bo sklenilo s koncertom Skunk Anansie 29. julija v Kinu Šiška.

Kot doslej bodo tudi leto 2019 popestrili številni glasbeni festivali. Festivalsko poletje bo s številnimi koncerti v Ljubljani in Mariboru odprla Druga godba (21.–25. maj), sledili pa bodo Jazz festival Ljubljana (18.–22. junij), Festival Lent (20.–29. junij, Maribor), Gora Rocka (27.–30. junij, Šentviška Gora, Tolmin), Pivo in cvetje v Laškem (11.–14. julij) ter MetalDays (21.–27. julij, Tolmin) in Punk Rock Holiday (5.–9. avgust, Tolmin).

Pestro tudi v tujini

Ker Slovenci nismo zapečkarji, se pogosto na koncerte odpravimo tudi v bližnja mesta v tujini, kjer bo letos nastopala bolj ali manj vsa smetana rocka, metala in popa. Naredili smo (kratek) pregled najbolj izstopajočih imen: 1. in 2. maja bo na Dunaju na poslovilni turneji nastopil Elton John, dan pozneje Mumford & Sons, 29. maja pa bodo v avstrijski prestolnici zažigali še Kiss. Isti dan bo v Gradcu nastopila skupina Muse, 2. junija na Dunaju Phil Collins, le štiri dni pozneje tam še Eric Clapton s Tears in Heaven. Kot zgodovinska, maratonska nastopa ene največjih rock skupin na svetu opisujejo v rekordnem času razprodana koncerta Foo Fighters v puljski Areni 18. in 19. junija. Isti dan bodo v Milanu nastopili Def Leppard, 26. junija na Dunaju Take That, dan pozneje v Bologni Slipknot, eden najbolj priljubljenih glasbenikov ta čas Ed Sheerran pa bo 28. in 29. junija nastopil v Celovcu. Poletno (in jesensko) koncertno dogajanje v nam bližnjih krajih bodo popestrili še Pink (24. julij, Dunaj), The Offspring (15. avgust, Lignano), Rammstein (22. avgust, Dunaj), Ariana Grande (3. september, Dunaj), Michael Buble (16. september, Zagreb), Cher (7. oktober, Dunaj) in pa David Hasselhoff, ki bo 12. oktobra nastopil v Gradcu.

Slovenski glasbeni sladokusci se v velikem številu odpravijo tudi na festivale v tujini. Rock am Ring (Elton John, Carlos Santana, Burning Man Tickets) in Rock im Park (Adam Angst, Die Antwoord, Slayer) bosta rokerje v Nemčiji v ekstazo vodila med 7. in 9. junijem, v Zagrebu bo Inmusic Festival (The Cure, Foals, Suede) tokrat potekal od 24. do 26. junija, festival Exit (Carl Cox, Skepta, Amelie Lens) bo v Novem Sadu potekal od 1. do 7. julija, Sziget (Franz Ferdinand, James Blake, Kodaline) v Budimpešti od 7. do 13. avgusta, Ultra Europe (David Guetta, Afrojack, Marco Carola) pa bo od 12. do 14. julija potekal v Splitu.