Rističeva je tekmovanje na Iberskem polotoku začela z gladko zmago proti Izraelki Diani Petrescu (5:0), nato pa v dvoboju s staro znanko Norvežanko Bettino Alstadsaether slavila le tesno z 1:0. Gre za isto tekmovalko, s katero se je Ristićeva pomerila na lanskem prvenstvu Stare celine v Novem Sadu za bron in tudi takrat je bila uspešnejša tekmovalka karate kluba Kranj.

Dvoboj tekmovalk, ki se dobro poznata tudi s priprav, je delno odločila športna sreča, saj je Rističeva povedla, nato pa izredno dobro taktično branila svojo prednost.

V nadaljevanju je slovenska prvakinja premagala še Nizozemko Lynn Snel s 3:2, proti kateri je cel dvoboj vodila. V polfinalu Slovakinjo Ingrido Suchanikovo gladko, kar z 9:1. Najtežja tekma jo čaka v soboto, ko se bo pomerila s Turkinjo Merve Coban, ki je bila v polfinalu boljša od Ukrajinke Anite Serogine (2:0).

Pomembne točke za Tokio 2020

Ne glede na izid finala je Ristićeva že poskrbela za največji uspeh slovenskega ženskega karateja, osvojila pa je tudi pomembne točke v kvalifikacijah za nastop na olimpijskih igrah 2020 v Tokiu.

V katah sta slovenske barve zastopala Bor Hartl in Maša Simonič ter izpadla po prvem krogu. V športnih borbah je po prvem krogu kategorije do 84 kg izpadel tudi Stefan Joksimović, Lina Pušnik v kategoriji do 68 kg pa je po porazu v rednem delu dobila še priložnost v repesažu, a izgubila obe borbi.

Pomemben del prvenstva je bil tudi redni kongres članic evropske zveze, kjer je glavna tematika še vedno sporočilo prirediteljev olimpijskih iger 2024 v Parizu, da karateja tam ne bo v olimpijske programu. Karateisti še vedno upajo, da se zadeva zaradi razširjenosti tega športa v svetovnem merilu lahko spremeni.