Osemindvajsetletni Avstralec, ki je na začetku tega meseca v dveh mošejah na Novi Zelandiji ubil 50 ljudi in jih še toliko ranil, je avstrijskemu identitarnemu gibanju lani spomladi nakazal 1500 evrov. Tamkajšnja policija je v ponedeljek opravila preiskavo na domu voditelja gibanja Martina Sellnerja zaradi suma sodelovanja v teroristični organizaciji oziroma vzpostavljanja teroristične celice. Avstrijsko notranje ministrstvo v interesu preiskave poteka še ni komentiralo, kancler Sebastian Kurz pa je med drugim sporočil, da bodo vsako povezavo med avstrijskim identitarnim gibanjem in morilcem iz Christchurcha »celovito in neusmiljeno« preiskali. »Pomembno je, da lahko neodvisni pravosodni sistem uporabi vsa potrebna sredstva in vire, da skupaj z varnostnimi službami opravi preiskavo in razkrije ta omrežja. Nujno je razčistiti vse ekstremistične dejavnosti,« je dejal Kurz in dodal, da v Avstriji ni prostora za nobene skrajneže.

Sellner priznava pasiven prejem

Prek videa na youtubu se je oglasil tudi Sellner in zanikal vsakršno povezavo s terorističnim napadom na Novi Zelandiji. Dejal je, da so bili »pasivni prejemniki« donacije in da bodo denar izročili eni od karitativnih organizacij. Ni pa se odrekel ponavljanju rasističnega sporočila napadalca ter je napovedal nadaljevanje boja proti »velikemu nadomeščanju«. Gre za prepričanje, ki ga med drugimi skrajnimi idejami širijo identitaristi, organizirani v več evropskih državah po zgledu ameriške alternativne desnice »alt-right«, da bodo Neevropejci in muslimanski priseljenci postali večina v evropski populaciji. Morilec iz Christchurcha je svoj tako imenovani manifest na spletu pred krvavim pohodom naslovil prav Veliko nadomeščanje.

Sellner je še navedel, da avstralskega skrajneža ne pozna, njegov edini stik z njim pa naj bi bil standardna zahvalna elektronska pošta za omenjeno donacijo. Tudi to je še stvar preiskave. Ta je v več evropskih državah že pokazala, da je bil množični morilec v preteklosti tudi pri njih, ne ve pa se še, s kom vse se je družil. V Sloveniji naj bi se ustavil zgolj na brniškem letališču, njegove postanke pa so beležili v Franciji, Avstriji, Srbiji, Bolgariji, Romuniji in še nekaterih drugih evropskih državah.

Opazni identitaristi v Avstriji

Identitarno gibanje se je porodilo leta 2003 v Franciji in se razširilo po Evropi, v Avstriji pa je njegova veja najbolj opazna. Njegovi privrženci trdijo, da ni rasistično, čeprav je sorodno drugim skrajnim desničarjem z rasističnim predznakom, kakršna je nemška Pegida. Svojo teorijo zarotniškega velikega nadomeščanja in islamizacije Evrope širijo tudi z napihovanjem statističnih podatkov, ki sicer kažejo, da je med prebivalci Evrope trenutno le štiri odstotke Neevropejcev. V Avstriji so izvedli nekaj odmevnih akcij, med drugim so lani na Dunaju odeli 20 metrov visok kip Marije Terezije v muslimanska ženska oblačila ter ga opremili s plakatom in napisom »Islamizacija? Ne, hvala!«. Z uličnimi akcijami se razlikujejo od vej drugod po Evropi, ki so večinoma prisotne le na spletu, ter tako sledijo levičarskim skupinam, kot je denimo Greenpeace, in pritegujejo medijsko pozornost.