Erdogan se je na izrednem zasedanju OIC o islamofobiji in napadu na Novi Zelandiji tamkajšnjim oblastem zahvalil za odziv na napad, predvsem premierki Jacindi Ardern. Ob tem je posvaril, »da se bo neonacistični virus še naprej širil, če se ne mu ne bomo odločno zoperstavili«, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Peters pa je na srečanju 57-članske organizacije povedal, da bo napadalec preostanek svojega življenja preživel v samici v novozelandskem zaporu. Družine umrlih pa bodo dočakale pravico, je poudaril.

OIC je v deklaraciji pozval vse države k spoštovanju svobode veroizpovedi za vse muslimane, Združene narode pa k sklicu izrednega zasedanja generalne skupščine, da bi islamofobijo razglasila za rasizem. Zavzeli so se še, da bi bil 15. marec mednarodni dan solidarnosti proti islamofobiji.

Novozelandski zunanji minister je ob tem na novinarski konferenci povedal, da Erdogana ni prosil, naj neha predvajati video napada, ki ga je posnel napadalec. Zdelo se mu je namreč, da mu tega ni treba storiti, saj so ga nehali predvajati.

»Protimuslimanske Avstralce« bi nazaj pošiljal v krstah

Turški predsednik pa je že nekaj ur zatem na zborovanju pred lokalnimi volitvami 31. marca znova pokazal posnetek napada na dve mošeji v Christchurchu, v katerem je desničarski skrajnež iz Avstralije Brenton Tarrant ubil 50 ljudi, med njimi tudi otroke. Obtoženi morilec je v svojem manifestu izražal sovraštvo do migrantov, beguncev in priseljencev.

Erdogan je sicer predvsem Avstralijo razburil že z izjavo, da bodo »protimuslimanske Avstralce«, kakršen je napadalec v Christchurchu, poslali nazaj v krstah kot njihove dedke z Galipolija. V bitki proti Turkom je tam med prvo svetovno vojno padlo veliko število Avstralcev in Novozelandcev, ki so bili tedaj del britanskega imperija.

Peters je danes dejal, da so glede tega z Erdoganom razčistili vse napačne interpretacije.