Na ptujskem okrožnem sodišču se je danes začelo sojenje 51-letnemu Janku Tomiću, obtoženemu uboja in treh poskusov uboja napadalcev na njegovega sina v noči na lanski 26. maj v Krčevini pri Vurbergu. Napadalci so bili štirje: Eno Mlakar, Kristijan Pfeifer, Sašo Vidovič in Žan Kreslin. Prišli so z noži in teleskopskimi cevmi. Najprej so na dvorišču poškodovali avto, ko je 20-letni sin prišel ven in pred napadalci stekel nazaj v hišo, pa so poskušali nasilno vdreti v hišo za njim. Takrat je na balkon stopil obtoženi Tomić in nekajkrat ustrelil v zrak, je iz obtožnice prebrala vodja ptujskega tožilstva, višja tožilka Dijana Šeruga Sagadin. Ko so napadalci stekli proti avtomobilu, pa naj bi obtoženi streljal za njimi in pri tem smrtno ranil 30-letnega Kreslina, ki je umrl nedaleč od hiše. Pfeiferja je ranil v nogo in ramo.

Vztraja pri silobranu

»Tiste noči sem okoli pol tretje ponoči slišal sina, ki je prišel domov. Nisem še trdno zaspal, ko sem čez kakih deset minut slišal močan pok. Sedel sem na rob postelje, nato pa slišal še močnejši pok. Najverjetneje, ko je bilo zlomljena šipa na oknu. Nato sem zaslišal kričanje: ubili te bomo, ubili te bomo,« je Tomić v svojem kratkem zagovoru začel opisovati dogajanje. Vzel je ključ in odprl omaro, v kateri je bila shranjena pištola njegove partnerice, ter stopil na balkon. Ker se je kričanje nadaljevalo, je v popolni temi večkrat ustrelil, a ne v smeri, od koder so prihajali zvoki, zatrjuje obtoženi. Ko je vse potihnilo, se je spustil po stopnicah, a ni videl niti slišal nikogar več. »Nikakor nisem streljal za njimi. Nisem imel namena nikogar poškodovati, kaj šele tega, do česar je prišlo,« je zatrdil Tomić, ki pa zaradi odsotnosti enega od njegovih zagovornikov, odvetnice Stanke Firm Gavez, na vprašanja danes ni hotel odgovarjati. Dodal pa je, da so njegovega sina pred letom dni neznanci hudo pretepli. Od takrat naj bi se bile vrstile nenehne grožnje in zahteve, naj sin odstopi od tožbe, kar so tudi prijavili policiji, a ta po besedah obtoženega ni bila odzivna.

Napadalec se slabo spomni

Številni dokazi v spisu po mnenju tožilstva pritrjujejo stališču, da se je v Krčevini pri Vurbergu zgodil uboj in več poskusov uboja, tudi izvedeniško mnenje po besedah vodje tožilstva potrjuje, da so streli prišli izza hrbta napadalcev. »Vztrajamo pri tem, da je šlo za silobran, torej za nujno potrebno obrambo, da se je odvrnil brutalen napad na sina obtoženega,« pa je povedal Tomićev zagovornik Darjan Lampič.

Na sodišče so bili danes kot priče vabljeni tudi trije napadalci, ki jih je ptujsko sodišče obsodilo že lani, ko so kaznivi dejanji nasilništva in poškodovanja tuje lastnine priznali po hitrem postopku. Spomnimo: Pfeiferja je doletela kazen leto in osem mesecev zapora, Mlakarja leto zapora, Vidoviča pa leto in pet mesecev zapora. Od napadalcev so iz zapora na sodišče pripeljali le Vidoviča. Povedal je, da je bil v preteklosti že večkrat zaslišan v zvezi z dogodkom in da vztraja pri svojih izpovedbah. Na vprašanja, ki so mu jih danes postavili v sodni dvorani, pa je vsakič odgovoril, da se ne spomni več, ker da je od dogodka minilo že eno leto. Pfeiferja na sodišče ni bilo, ker mu v zaporu na Dobu zaradi kadrovskih težav niso mogli zagotoviti spremstva, odsotnost Mlakarja, ki kazen prestaja v zaporu v Rogozi, pa je ostala nepojasnjena.

Sojenje se bo nadaljevalo 3. aprila, ko bo zaslišanih še nekaj prič, v prihodnje pa so predvidena tudi pričanja več izvedencev.