Četverica napadalcev, starih od 25 do 29 let, je v noči na 27. maj na njegovem domu v Krčevini pričakala Tomićevega 20-letnega sina, da bi z njim obračunala. Vsi štirje so ob njegovem prihodu in pobegu v hišo nasilno vstopili za njim in ga skušali pretepsti, še pred tem so na dvorišču poškodovali osebni avtomobil.

Ko je na balkon hiše prišel mladeničev 51-letni oče, je po tistem, kar je danes iz obtožnice prebrala tožilka Dijana Šeruga Sagadin, začel streljati s pištolo, a jih to ni odvrnilo od napada. Ko so se vendarle odločili zbežati proti avtomobilu, pa naj bi streljal še za njimi. Med begom je 25-letnik dobil dve strelni poškodbi, medtem ko je drugi, 29-letnik, poškodbam na kraju dogodka podlegel.

Tomić, ki ga sicer ob Firm Gavezovi zastopa še odvetnik Darjan Lampič, na predobravnavnem naroku novembra lani očitanih kaznivih dejanj, za katera mu grozi visoka zaporna kazen, ni priznal, saj naj bi šlo za silobran.

Sinu ves čas grozili

Danes je povedal, da sta ga sredi noči iz rahlega spanca zbudila dva poka, po njegovem je šlo za razbito steklo, nato pa je slišal krike in grožnje napadalcev njegovemu sinu, da ga bodo ubili. Iz omare je vzel pištolo in v popolni temi večkrat ustrelil z balkona, pri čemer ni ničesar videl. Ko je prišel na dvorišče, je bilo po njegovem že vse tiho in od tam nikakor ni streljal za nikomer.

»Nisem imel namena nikogar poškodovati, kaj šele ubiti,« je sodišču zatrdil obtoženi, ki je povedal, da so v zadnjem letu, odkar je bil njegov sin huje pretepen in poškodovan, zaradi groženj ves čas živeli v strahu zaradi pritiskov in groženj, pa se takrat policija na njihove prijave ni veliko odzivala.

Ptujsko sodišče je sicer že junija lani kaznovalo tudi vse tri napadalce, ki so želeli fizično obračunati s Tomićevim sinom. Ti so priznali kaznivi dejanji nasilništva in poškodovanja tuje lastnine, zaradi česar so jo odnesli z nižjimi kaznimi. Eden od njih mora odsedeti leto in osem mesecev, drugi leto in pet mesecev, tretji pa leto dni zapora.

Vsi trije so bili danes vabljeni na sodišče kot priče, a je prišel le eden od njih, ki pa je povedal le, da vztraja pri izpovedanem v preiskavi, medtem ko ga je zdaj zapustil spomin in je tako odgovoril tudi na nekaj vprašanj tožilke in obrambe. Proti obtoženemu niti ni priglasil premoženjsko-pravnega zahtevka, sodišče pa je prosil, da ga ne vabi več v zvezi z omenjeno zadevo.

Enega od udeležencev krvavega dogajanja ni bilo, ker mu v zaporu na Dobu danes niso mogli zagotoviti spremstva, drugi pa iz zapora v Rogozi ni prišel brez pojasnila.

Redkobeseden je bil tudi oče ustreljenega mladeniča, ki je povedal, da o dogajanju ve le tisto, kar je zasledil v medijih ter da s sinom po tistem, ko je pred časom že prestal krajšo zaporno kazen nista bila veliko v stiku. Prej mu je večkrat pomagal, a je zahteval red, zato mu ni znano, kaj naj bi ga odneslo na drugo stran zakona. Tudi ostalih fantov, ki so bili v Krčevini z njim, ni poznal.

Sojenje se bo nadaljevalo 3. aprila, ko bodo zaslišali še nekaj prič, v nadaljevanju pa je predvideno tudi pričanje več izvedencev, med drugim psihiatra, sodne medicine in balistike.