Tudi letos želijo obiskovalce presenetili z izvirnostjo, zato festival potice vsako leto nekoliko razširijo in nadgradijo. K sodelovanju vabijo tudi mlade slaščičarske in pekovske upe, saj so prepričani, da bodo s svojimi izvirnimi idejami, zagnanostjo in drznostjo popestrili tradicionalno in odmevno prireditev ter se vpisali med mlade ustvarjalne in inovativne izdelovalce potic.

Zakonitosti pri pripravi in peki potice

Na letošnjem festivalu bodo lahko dijaki in študentje nastopili kot posamezniki in kot predstavniki svojih šol, komisija pa bo njihove izdelke ocenjevala v ločeni kategoriji. Za vse sodelujoče na festivalu bodo veljale enake usmeritve – vsi se bodo morali držati zakonitosti pri pripravi in peki potice, kot jih zapoveduje evropska listina, ki je uradno priznala slovensko potico za zajamčeno tradicionalno posebnost. Vsa navodila in pravila, ki jih je treba upoštevati, so že objavljena na spletni strani Term Krka.

Vedno boljši in drugačni

»Ne tekmujemo zaradi priznanj, ampak zato, da bomo vedno boljši in drugačni. Dokler bomo drugačni, nas bo svet spoštoval,« je na lanskem festivalu velikonočne potice izjavil prof. dr. Janez Bogataj, ki bo tudi letos predsedoval strokovni komisiji, v njej pa bosta sodelovali še mag. Marlena Skvarča, priznana senzorična ocenjevalka živil, in Janja Strašek, strokovnjakinja za zdravo prehrano iz Term Krka. Potice bodo ocenili po senzoričnih zakonitostih, trem, ki bodo prejeli najvišje število točk, bodo podelili zlato, srebrno in bronasto priznanje 3. festivala velikonočne potice v njihovi kategoriji, najboljši potici v obeh kategorijah pa bo organizator nagradil s privlačno dodatno nagrado. Seveda bo, tako kot na preteklih dveh festivalih na Gradu Otočec, priznanje za sodelovanje prejel prav vsak sodelujoči, Terme Krka pa bodo dodale še vstopnice za njihova kopališča.

Zaključna prireditev na velikonočni četrtek

Častno pokroviteljstvo nad prireditvijo je sprejela nova ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, ki se bo osebno udeležila zaključne prireditve na velikonočni četrtek, 18. aprila, ob 14. uri. Na prireditvi s priložnostnim programom, ki ga bo povezovala televizijska voditeljica Bernarda Žarn, bodo razglašeni najboljše potičarke in najboljši potičarji Slovenije. Prvo leto festivala je komisijo in obiskovalce s svojo kraljevsko sladico najbolj prepričala Novomeščanka Jožica Dorniž, sicer urednica revije Vzajemnost, lani je bila najbolj prepričljiva Irena Zupan iz Naklega s podbreško potico, ki je »zažigala« z nadevom iz suhega sadja, letos pa so vse možnosti tudi za vas in vašo domišljijo še odprte.

Izkupiček od prodaje potic v dobrodelne namene

Ker po izkušnjah iz preteklih let pričakujejo zelo dober odziv, bodo na Gradu Otočec potice začeli zbirati že na cvetno nedeljo, 14. aprila, mogoče pa jih bo dostaviti do torka 16. aprila, do 9. ure, ko se bo začelo ocenjevanje. Komisija vse sodelujoče prosi, naj na ocenjevanje prinesejo potice brez posipa, saj jim bo to zelo olajšalo delo. Že po tradiciji bodo vse potice razstavljene, po prireditvi jih bo mogoče kupiti, izkupiček od prodaje pa bo šel v dobrodelne namene, da bodo imele tudi družine iz socialno šibkejšega lokalnega okolja vsaj malo slajše velikonočne praznike. Tistim, ki bodo na prireditvi dobili navdih in pogum, da bi se tudi sami lotili letošnje velikonočne peke, bodo na spremljajočem potičarskem sejmu lokalni pridelovalci ponudili potrebne domače sestavine.