Še zlasti slovesno bo ta petek, ko bo na Glavnem trgu ob 16.30 nastopila Mestna godba Kamnik. Na Trgu talcev bodo nato položili venec k spomeniku Rudolfa Maistra, na proslavi pa bodo sodelovali častna enota in orkester Slovenske vojske ter dijaki gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik.

Osrednja slovesnost s podelitvijo občinskih priznanj zaslužnim občanom in s posmrtnim imenovanjem častnega občana Stanislava Simšiča se bo v kulturnem hramu začela ob 18. uri, v preddverju hrama kulture pa si bodo lahko obiskovalci ogledali doniran stol in okvir Maistrovega vnuka Boruta Maistra. V času prireditev bo v starem mestnem jedru popolna zapora prometa, v Maistrovi rojstni hiši pa bo od 10. do 18. ure dan odprtih vrat.

Praznik so v Kamniku najprej zaznamovali z odprtjem obnovljenih prostorov samostana Mekinje, prenovljenih prostorov podružnične šole Sela ter prenovljenega igrišča enote Sonček v vrtcu Antona Medveda. Učenci osnovne šole Marije Vere so pripravili prireditev Pomlad v Kamniku, v knjižnici pa so s prireditvijo Na Sela gremo odprli kamniško literarno transverzalo.

Film z glasbo v živo

V tretjem tednu praznovanj so odprli prenovljeno hišniško stanovanje v domu kulture, ki bo poslej služilo tudi prostovoljcem projekta Evropske solidarnostne enote v mladinskem centru Kotlovnica. Obiskovalci kulturnega hrama so lahko prejšnji teden podoživeli tudi čase, ko so filme v kinodvoranah spremljali še ob zvokih glasbe v živo. Ogledali so si restavriran nemi film Stari zakon, ki sta ga na klavirju in violini pospremila avtorja nove glasbe za film, Donald Sosin in Alicia Svigals.

V tem tednu so na osnovni šoli Toma Brejca ob 80. obletnici šole pripravili prireditev 80 let, na tisoče mladosti, na gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra dobrodelno prireditev Maistri za boljši svet, v glasbeni šoli pa prireditev Vaja dela Maistra. V samostanu Mekinje bodo danes ob 16. uri odprli mednarodno filatelistično razstavo Alpe-Jadran Slovenija 2019, ki je posvečena stoletnicam ustanovitve Države Slovencev, Hrvatov in Srbov, prvih slovenskih poštnih znamk Verigarjev, ustanovitve Ljubljanske pošte uprave, konca prve svetovne vojne ter sedemdesetletnici Filatelistične zveze Slovenije. Ob 17. uri pa bo na Šutni ob rojstni hiši Rudolfa Maistra zadonela še podoknica pevskega zbora DKD Solidarnost. Dan po jutrišnjem prazniku bo odprto veteransko prvenstvo v streljanju, v Stahovici 24. tek k Sv. Primožu, na osnovni šoli 27. julij pa dopoldne pripravljajo prireditev O dečku, ki je postal general.