Ob 70-letnici kamniško-komendske knjižnice so si v Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik omislili Kamniško literarno-zgodovinsko transverzalo. Udeleženci bodo na njej spoznavali kraje, ljudi, zgodovino, posebnosti in znamenitosti, po njej pa jih bodo vodili domačini, ki poznajo svoje kraje kot svoj žep, pravijo v knjižnici.

Prvič se bodo po transverzali odpravili to soboto: Na Sela gremo se glasi vabilo na dogodek, ki ga skupaj organizirata Knjižnica Franceta Balantiča in Športno in kulturno društvo Sela. Udeleženci se bodo zbrali ob 11. uri na Selih pred gasilskim domom, od koder bo organiziran prevoz do Žubejevega. Na poltretjo uro dolgem lagodnem pohodu bodo spoznali posebnosti, izročila in znane osebnosti tega območja. Med drugim bodo zvedeli, kje je prenočeval cesar, koliko pesnikov se je rodilo v bližnjih vaseh, kje je zakopan zaklad, kdo je izdelal načrte za znamenite kamniške mestne izveske, kdo je Poženčan, ki je zbral veliko pravljic, in nekaterim tudi prisluhnili. Ogledali si bodo tudi znamenitosti cerkve svete Neže.

Po poti od Žubejevega do Sel bo zbrano druščino vodil Nejc Štrajhar. Na koncu pohoda se bodo udeleženci okrepčali s piškoti in čajem, ob 17. uri pa prisluhnili pravljicam Matevža Ravnikarja Poženčana za odrasle Pravica velja več kot krivica.

Pet zanimivih poti

Ob pripravah na transverzalo smo spoznali veliko zanimivosti, ki so premalo znane, so prepričani v kamniški knjižnici in dodajajo, da je velika prednost transverzale tudi v tem, da bodo na njej pohodniki spoznavali znamenitosti kar tam, kjer so, in z ljudmi, ki jih poznajo. Spoznali bodo tudi različne ustvarjalce z različnih področij: pesnike, pisatelje, zgodovinarje, univerzitetne profesorje, zbiratelje ljudskih pesmi in pravljic, arhitekte, kroniste, pridigarje… »Spomin nanje in spoštovanje njihovega dela je korenina, iz katere bo rastla tudi nova ustvarjalnost,« poudarjajo v knjižnici.

V naslednjih potepih, skupaj bodo pripravili pet poti, bo udeležence pot vodila do Zgornjega Tuhinja, po stopinjah svetega Vida in grofov Celjskih, po Tunjicah, kjer se bodo spomnili znamenitega baročnega pridigarja Glavarja, umetnostnega zgodovinarja dr. Steleta in iskali recept za močeradovec. Mekinjska transverzala jih bo popeljala v čas razcveta kamniškega turizma, noblese in tudi nekaterih knjižnih odmevov na življenje v bližnji okolici. Komenda pa je kraj Petra Pavla Glavarja in še nekaterih posebnih ljudi, katerih dela so našla odmev tudi v literarnih ali drugih knjižnih zapisih. Pomembno je tudi to, da bodo vse poti pripravili v sodelovanju s krajani in krajevnimi skupnostmi, še pravijo v knjižnici.

Za vsako literarno-zgodovinsko pot bodo pripravili tudi kratek vodnik. Če bo zanimanje za potepe veliko, pa jih bodo nadaljevali tudi naslednje leto, obljubljajo v knjižnici, kjer se zavedajo, da so pomemben sodelavec pri ohranjanju kulturne dediščine in spomina na ustvarjalne ali kako drugače pomembne ljudi, ki so pustili sledi v njihovem okolju. Veliko podatkov je sicer najti tudi v pisnih virih, a so ti pogosto premalo znani. Zato se v knjižnici ne ukvarjajo le z zbirkami, gradivi in informacijami, marveč se vse bolj povezujejo tudi z ljudmi in lokalnimi skupnostmi.