Lani je v Cannesu prvič potekal festival, namenjen serijam, s čimer je mesto, v katerem poteka tudi najprestižnejši filmski festival, samo še potrdilo vedno pomembnejšo vlogo serij v zabavni industriji. Med serijami, ki se predstavljajo na Canneseries, so tako tiste, ki so na ogled tako na klasičnih televizijskih programih kot na spletnih platformah, kar pomeni, da Netflix in podobni ponudniki videa na zahtevo na njem ne bodo naleteli na blokade, kakršne na filmskih festivalih doživljajo s svojimi filmi, ker ti niso bili predvajani v kinematografih.

Lani se je na festivalu premierno predstavilo deset serij z različnih koncev sveta, ki so se potegovale za šest nagrad, za najboljšo serijo pa so jo osvojili Izraelci oziroma izraelska drama o štirih vojnih veteranih When Heroes Fly. Nagrada seriji, ko gre za širšo javnost, ni prinesla večje prepoznavnosti, je pa Canneseries vseeno festival, ki v poplavi kakovostnih TV-serij opozarja na produkcije, ki se jih resnično splača pogledati. V nasprotju z večino medijev in večjih televizijskih nagrad se posveča vsej svetovni produkciji, kar pomeni, da so v tekmovalni program uvrščene predvsem neameriške in nebritanske serije, ki pa še vedno prevladujejo v spremljevalnem programu.

Od spletnih drog do možganskih vsadkov

Druga edicija festivala Cannneseries bo potekala med 5. in 10. aprilom, na njem pa bo v tekmovalnem programu spet deset serij iz različnih držav, od Izraela do Evrope, Japonske in ZDA. Za vsako od njih bosta z izjemo serije Outbreak, od katere bo na ogled samo en del, premierno prikazani dve epizodi, o nagradah pa bo odločala žirija, ki jo bodo sestavljali Baran bo Odar, avtor Netflixove serije Dark, igralec, scenarist in komik Stephen Fry (Črni gad), igralki Miriam Leone (Non Uccidere) in Emma Mackey (Sex Education), igralka in režiserka Katheryn Winnick (Vikingi) in skladatelj Rob (The Bureau).

V glavnem programu bosta svoji seriji predstavljala tudi največja tekmeca med »spletnimi televizijami« Netflix in Amazon. Netflix je v tekmo poslal nemško How to Sell Drugs Online Fast, ki sta jo napisala Philipp Käßbohrer in Matthias Murmann, Amazon pa britansko-ameriško serijo The Feed. Psihološki distopični triler, ki ga je ustvaril Channing Powell po romanu Nicka Clarka Winda, se dogaja v Londonu, glavno vlogo, in sicer izumitelja možganskega vsadka, ki ljudem omogoča, da delijo misli in čustva, a pade v napačne roke in postane morilsko orožje, pa ima David Thewlis (Goli, Fargo). Med bolj izpostavljenimi naslovi je v tekmovalnem programu še Junichi, japonska serija, ki jo je sopodpisal letošnji dobitnik zlate palme Hirokazu Koreeda, med serijami zunaj tekmovalnega programa pa ameriška grozljivka NOS4A2 in francoska drama Vernon Subutex.