»Med nami so razlike, vendar spoštujemo Kitajsko in pričakujemo od našim velikih partnerjev, da bodo tudi oni spoštovali enotnost Evropske unije in njene vrednote,« je dejal Macron na novinarski konferenci po srečanju z omenjeno trojico.

Xi je poudaril, da Kitajska in Evropa napredujeta skupaj, vendar pa morata preseči sumničenja. »Seveda so razlike in tekmovanje, vendar pozitivno tekmovanje. Napredujemo skupaj. Ne smemo dopustiti, da bi se morali zaradi sumničenj ves čas ozirati,« je dejal.

Merklova se je zavzela za več vzajemnosti pri trgovini in investicijah med Evropo in Kitajsko, predvsem v luči kitajskega infrastrukturnega projekta En pas, ena pot.

Pobuda je po njenih besedah zelo pomemben projekt in »mi, Evropejci, želimo igrati vlogo«. Vendar »mora to voditi v vzajemnost in imamo nekaj težav, da jo najdemo«, je dodala nemška kanclerka.

Šef Evropske komisije Juncker je dejal, da opredelitev Kitajske kot tekmeca pomeni pohvalo za azijsko velesilo. Pred vrhom EU-Kitajska 12. aprila se je zavzel tudi za bolj uravnotežen odnos. Evropska podjetja morajo po njegovih besedah imeti enak dostop do kitajskega tržišča, kakršnega imajo kitajska na stari celini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Voditelji so se na pogovorih osredotočili na trgovino in podnebne spremembe, govorili pa so tudi o krepitvi multilateralizma v svetu.

Kitajski predsednik z obiskom v Parizu končuje turnejo po Evropi, med katero je obiskal še Italijo in Monako.