Po Macronovih besedah mora partnerstvo med Evropo in Kitajsko temeljiti na »močnem multilaterizmu« ter »pravični in uravnoteženi trgovini«, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Zavzel se je za enoten pristop do Kitajske.

Napovedal je, da bosta Pariz in Peking sodelovala tudi pri investicijskih projektih v tretjih državah, ki sodelujejo v kitajski pobudi En pas, ena pot. Kitajski predsednik pa je pojasnil, da so oblikovali tri sezname pilotnih projektov, pri katerih bosta sodelovali.

Xi je medtem dejal, da Kitajska »potrebuje enotno in cvetočo Evropo. "Kitajska bo vedno podpirala evropsko integracijo in njen razvoj,« je poudaril in pozval k enotnemu evropskemu pristopu do Pekinga.

Pogodba z Airbusom za 31 milijard evrov

Ob robu obiska je sicer Kitajska z evropskim proizvajalcem letal Airbus podpisala pogodbo o nakupu 290 letal Airbus A320 in 10 letal Airbus A350. V podjetju niso navedli vrednosti pogodbe, a bi lahko glede na kataloške cene znašala več kot 35 milijard ameriških dolarjev (približno 31 milijard evrov).

Francoski predsednik je to pogodbo označil za »izjemen znak« moči trgovine med državama.

Sklenjenih je bilo še več drugih dogovorov, med drugim o jedrski energiji, sodelovanju na področju vesolja in kulturni izmenjavi.

Kitajski predsednik bo svojo turnejo po Evropi sklenil v torek s srečanjem z Macronom, nemško kanclerko Angelo Merkel in predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Po napovedih bodo govorili o krepitvi multilateralizma.

Pred tem je obiskal Monako in Italijo. V okviru krepitve sodelovanja sta italijanski premier Giuseppe Conte in kitajski predsednik v soboto podpisala memorandum o pridružitvi Italije kitajskemu projektu En pas, ena pot.