Odkar je bila reforma leta 2017 sprejeta, na sodni svet letijo kritike, da je spolitiziran. Po novem postopku namreč članov sveta ne imenujejo sodniki, temveč parlament, v katerem ima vladajoča desničarska stranka Zakon in pravičnost (PiS) absolutno večino.

Ustavno sodišče je odločilo, da ustava določa samo, da morajo biti člani sveta sodniki, ne pa tudi, kdo jih izbira.

PiS je od prevzema oblasti leta 2015 sprejela obsežne spremembe pravosodnega sistema, do katerih so bili kritični v opoziciji, pa tudi v Bruslju. Tudi ustavno sodišče je po mnenju mnogih pristransko.

Evropska komisija, ki je že dve leti kritična do poljske pravosodne reforme, je sprožila postopek proti Varšavi zaradi kršenja prava EU in temeljnih vrednot. PiS reformo zagovarja, češ da želijo izkoreniniti korupcijo v pravosodnem sistemu.

Postopek proti Poljski teče tudi na Sodišču EU, ki mora še presoditi, ali reforma poljskega vrhovnega sodišča krši pravila EU.

Novi člani vrhovnega sodnega sveta so stopili v bran izbirnemu postopku in za mnenje zaprosili ustavno sodišče. Predsednik sveta Leszek Mazur je v ponedeljek dejal, da je odločitev ustavnega sodišča odgovor kritikom in krepi položaj sodnega sveta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.