Vprašanja različnih interpretacij zgodovine so vedno kočljiva. Še posebej to velja za drugo svetovno vojno, vprašanja kolaboracije in holokavsta. Če se vse troje združi v eni sami izjavi, je to lahko zelo eksplozivna zmes. In prav to se je zgodilo v minulih dneh v izraelsko-poljskih odnosih. Zaradi izjav Israela Katza, izraelskega zunanjega ministra, je bil odpovedan vrh višegrajske četverice z Izraelom, ki bi se moral jutri začeti v Jeruzalemu. Katz je namreč Poljsko razburil z izjavo: »Obstajalo je veliko Poljakov, ki so sodelovali z nacisti. Kot je rekel že Jicak Šamir, čigar očeta so ubili: Poljaki srkajo antisemitizem z materinim mlekom.«

V državi, kjer se tako kot v nekaterih drugih članicah EU krepi antisemitizem, je polpretekla zgodovina za mnoge še vedno problematična. Številni Poljaki nočejo priznati kolaboracije dela svojih sodržavljanov z Nemci med drugo svetovno vojno, ko je bila z obličja zemlje na Poljskem skorajda povsem izbrisana ena največjih judovskih skupnosti na svetu. Hkrati pa je treba poudariti, da so bili Poljaki eden izmed evropskih narodov, ki so najbolj trpeli zaradi nacistične okupacije. Nacisti so pobili okoli tri milijone Poljakov.

Čeprav so fizični napadi na Jude na Poljskem redki, se krepi politična nenaklonjenost do judovske skupnosti. Lani so tako v judovski skupnosti ocenili, da se Judje ne počutijo več varne na Poljskem. Povod za takšno oceno je bilo sprejetje zakona, po katerem je vsakomur, ki bi nacistična grozodejstva povezoval s poljsko državo, zagrožena denarna kazen. Vladajoča stranka Zakon in pravičnost želi namreč uveljaviti »pravilno interpretacijo« zgodovine. Zaradi tega zakona se je lani že iskrilo med Poljsko in Izraelom, že nekoliko pozabljen spor pa je zdaj ponovno razvnel predvsem izraelski minister Katz.

Od vrha do zgolj dvostranskih srečanj

Zaradi njegovih izjav je udeležbo na vrhu sprva odpovedal poljski premier Mateusz Morawiecki. Na zasedanje s češkimi, slovaškimi in madžarskimi kolegi so v Jeruzalem nameravali poslati zgolj zunanjega ministra Jacka Czaputowicza. Med Varšavo in Tel Avivom je tlelo že nekaj dni, potem ko je izraelski premier Benjamin Netanjahu med obiskom Varšave prejšnji teden, kjer se je udeleževal bližnjevzhodnega vrha, ki so ga z nekaterimi evropskimi in arabskimi državami sklicale ZDA, izjavil, da »so Poljaki med drugo svetovno vojno sodelovali z Nemci«. Pozneje so v njegovem kabinetu pojasnjevali, da krivde ni hotel pripisati celotnemu poljskemu narodu, temveč so se njegove izjave nanašale na posamezne primere kolaboracije.

Izjave Netanjahuja v poljski prestolnici še niso pozabili, ko so se diplomatske napetosti med državama zaradi izjav Katza še poglobile. Dokončno pa so prerasle v hud meddržavni spor, potem ko je šef izraelske diplomacije vztrajal pri svojih besedah in jih v intervjujih za medije še ponovil. »Zgodovinsko gledano resnice ni mogoče spremeniti. Mnogi Poljaki so med holokavstom sodelovali z nacisti pri uničevanju Judov. Antisemitizem je bil Poljakom prirojen pred holokavstom, med njim in po njem,« je rekel.

Te izjave so sodu izbile dno. Vrh V4 z Izraelom, na katerem si je Izrael hotel zagotoviti še trdnejšo podporo višegrajcev pri razbijanju enotnosti EU glede izraelsko-palestinskega vprašanja, je bil odpovedan. Poljski premier Morawiecki se je namreč odločil, da njihove delegacije v Izrael ne bo. Srečanje petih držav so tako spremenili v dvostranska srečanja češkega premierja Andreja Babiša, njegovega slovaškega kolega Roberta Fica in madžarskega kolega Viktorja Orbana z gostiteljem Netanjahujem.