Na začetku rednih mesečnih parlamentarnih zasedanj predsednik vlade odgovarja na štiri vprašanja opozicijskih poslancev in na eno vprašanje iz koalicijskih vrst. Običajno ta točka poteka umirjeno. Danes ni bilo tako. Premier Marjan Šarec je ostro obračunaval na desno in na levo.

Vprašanje poslanke NSi Ljudmile Novak, ki ga je ta označila kot dobronamerno, se je nanašalo na Šarčevo zavrnitev govora v Strasbourgu. Novakova, ki bo nosilka liste NSi na majskih evropskih volitvah, je obžalovala, da je premier zamudil priložnost in da v evropskem parlamentu ni predstavil vizije Slovenije. Ob tem je spomnila, da so ga zaradi zavrnitve nastopa v preteklih dneh poleg nje okarali tudi slovenski evropski poslanci in slovenska javnost.

Šarec v dobronamernost vprašanja Novakove ni verjel. »Verjamem, da je dobronamerno, ravno toliko kot verjamem, da je Zemlja ploščata,« je odgovoril. Poudaril je, da ga ni okarala slovenska javnost, temveč slovenski evropski poslanci in kandidati, nato pa je puščice usmeril proti večini sedanjih evroposlancev iz naše države. Zadržal se je tudi pri očitkih o zamujeni priložnosti. »Vprašam se, kaj ste potem delali pet let tam, če se Slovenije doslej ni slišalo in ste čakali samo mene. Za vas sem bil še pred nekaj meseci klovn.« Šarec je še spomnil, da je bil evropski parlament, ko sta v njem govorila njegova kolega iz Slovaške in z Malte, tako rekoč prazen. »Toliko o tem, koliko evropske poslance zanima nagovor katerega izmed mojih kolegov ali mene navsezadnje. Zato to ni drugega kot navadno sprenevedanje in nabiranje političnih točk na moj račun. In lepo, da ste se vsi združili proti meni, ste se vsaj enkrat združili.«

Novakova je Šarčeve besede označila kot sramotne in poudarila, da v Strasbourgu ne bi govoril le evropskim poslancem, »ki ste jih tukaj vse povprek dali v nič«, temveč tudi evropski javnosti. »Kamen bi zajokal ob tem, kar ste povedali, kako da je to nacionalna sramota, kako sem zamudil ne vem kakšno priložnost. Vi ste zamudili priložnost biti v vladi, pa kaj potem,« ji je odgovoril Šarec.

Na vprašanje poslanca Levice Mihe Kordiša o ukrepih za izboljšanje položaja upokojencev pa premier sploh ni želel ustno odgovarjati; napovedal je pisni odgovor. »Glede na vaš siceršnji način vedenja, kjer nekoliko odstopate od kalupa svoje stranke pa tudi od parlamentarne demokracije nasploh, bom še jaz malce pobalinski in vas bom vprašal, kdaj boste vi drugače komunicirali po družbenih omrežjih,« je dejal Šarec, ki ga je vznemiril zlasti Kordišev komentar na začetku tega meseca, da je Levica s sporazumom o sodelovanju manjšinski vladi izstavila zabeljen račun za podporo proračunu.