Šarec je v izjavah ošvrknil slovenske evroposlance in nekatere kandidate na prihajajočih volitvah v Evropski parlament in jih zbodel z besedami, da ga veseli, da so se uspeli poenotiti, četudi proti domačemu predsedniku vlade, "če že niso zmogli enotnosti, ko je predsednik Evropskega parlamenta Tajani bičal Slovenijo z neprimernimi besedami".

Ponovil je, da dva meseca pred volitvami ni videl poante, da bi govoril pred poslanci iztekajočega se sklica, da pa ponujene priložnosti ni »čisto zavrnil«.

V zvezi s pomisleki, da morda druge priložnosti za nastop v Evropskem parlamentu ne bo dobil, pa je dejal, da v tem ne vidi nobene tragedije. »Ko je nastopil slovaški premier, je bil parlament praktično prazen, leta 2017 ob nastopu malteškega je bilo notri 30 poslancev, takrat je še predsednik Evropske komisije Juncker ostro reagiral,« je spomnil.

Tako Šarec vidi razpravo in ostre očitke na svoj račun kot »vihar v domačem kozarcu vode«, v Bruslju pa to po njegovem prepričanju »nima kakega pomena«.

Do Šarčeve odločitve je bilo v teh dneh kritičnih več slovenskih evroposlancev, govorili so o zamujeni priložnosti, da bi Evropa slišala Slovenijo, pa tudi o blamaži za Slovenijo.

Doslej je člane Evropskega parlamenta nagovorilo 19 evropskih voditeljev, med njimi tudi nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron. Kot so za STA potrdili v Evropskem parlamentu, bosta aprila evropske poslance nagovorila švedski premier Stefan Löfven in predsednik latvijske vlade Krišjanis Karinš.