Civilna zaščita v Zimbabveju je prebivalce, ki živijo ob reki, pozvala, naj se umaknejo na varno in se zatečejo na višje ležeča območja. Po besedah vodje civilne zaščite Nathana Nkomoja jez Manyera popušča. Ogroženih je več kot tisoč družin, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ciklon Idai, ki je pred več kot tednom dni prizadel Mozambik in Zimbabve, je zahteval skupno že več kot 700 življenj. Število žrtev v Mozambiku se je namreč povzpelo na 446, je danes potrdil tamkajšnji minister za okolje Celso Correia.

Število žrtev bo najverjetneje še večje

Reševalna operacija se nadaljuje, zato je pričakovati, da bo število žrtev še naraslo, je dodal. Pri tem je opozoril tudi na nevarnost širjenja kolere in malarije. Na številnih območjih se že soočamo s primeri malarije, je dejal Correia, čigar država je bila zaradi ciklona najhuje prizadeta.

Ciklon Idai, ki so ga spremljali orkanski vetrovi in močne padavine, je povzročil poplave v Mozambiku, Zimbabveju in Malaviju.

Prizadeto območje se razteza na okoli 3000 kvadratnih kilometrih. Na območje še naprej prihajajo reševalci iz vsega sveta, da bi pomagali več kot dvema milijonoma ljudi, prizadetih zaradi ciklona, poroča francoska tiskovna agencija AFP.