Idai je v četrtek najprej udaril v Mozambiku, kjer je v nevihtah in hudourniških poplavah umrlo najmanj 68 ljudi, najmanj 1500 jih je bilo ranjenih, so v nedeljo poročali lokalni mediji.

Rdeči križ je medtem sporočil, da je ciklon poškodoval oz. popolnoma uničil 90 odstotkov mesta Beira, kjer živi okoli 530.000 ljudi. V nedeljo je tam popustil tudi velik jez in uničil zadnjo cesto v mesto, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še navedel Rdeči križ.

V Zimbabveju, kamor se je tropska nevihta premaknila po Mozambiku, je umrlo najmanj 89 ljudi. Na najhuje prizadetem območju Chimanimani na vzhodu države so hudourniške poplave odnašale domove in mostove, do najhuje prizadetih območij še ni mogoče priti. Pomoč ni mogoča niti iz zraka, saj močni vetrovi in gosti oblaki preprečujejo polete vojaških helikopterjev.

Zaradi nastalih razmer je WFP sprožil operacije za pomoč najhuje prizadetim. Tropska nevihta je namreč še pred neposrednim udarcem že od začetka marca jugovzhodu Afrike prinesla močno deževje, ki je sprožilo poplave. V Mozambiku je tako že pred prejšnjim tednom v poplavah umrlo najmanj 66 ljudi, več kot 50 pa jih je umrlo v sosednjem Malaviju.

V več državah so celotne skupnosti odrezane od sveta, ljudje so ostali brez domov in obdelovalne zemlje. WFP načrtuje, da bodo hrano prizadetim dostavili s helikopterji, pa tudi z ladjami.