Po Bolsonarovih besedah Brazilija ne more podpreti dogovora, v katerem so nekateri cilji nedosegljivi. "Brazilija svetu ne dolguje ničesar v zvezi z zaščito okolja," je izjavil v soboto v Čilu, kjer se je udeležil srečanja voditeljev držav Južne Amerike, ki zastopajo podobna konservativna stališča, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je dejal, se je čilskemu kolegu Sebastianu Pineri ob tem zahvalil, ker je ta privolil, da bo decembra gostil 25. konferenco ZN o podnebnih spremembah (COP25), ki bi sprva morala potekati v Braziliji. Slednja je zavrnila, da bi gostila dogodek.

Predsedniki sedmih južnoameriških držav z desnega političnega pola, med njimi Bolsonaro in kolumbijski predsednik Ivan Duque, so se zbrali v čilski prestolnici Santiago de Chile, da bi ustanovili nov regionalni forum za napredek Južne Amerike (PROSUR).

Zamisel o ustanovitvi novega foruma, ki bi zamenjal praktično nedelujoče združenje južnoameriških držav (UNASUR), sta podala Pinera in Duque. UNASUR sta leta 2008 ustanovila pokojni venezuelski voditelj Hugo Chavez in nekdanji levičarski brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, poroča AFP.