Mestne oblasti pričakujejo letos na karnevalu okoli sedem milijonov obiskovalcev, tako domačih kot iz tujine.

Osrednji del karnevala predstavlja bučna parada plesalcev v kričečih kostumih mimo tribun prireditvenega prostora Sambadrome, kjer naj bi se v štirih večerih zapovrstjo predstavilo okoli 30 plesnih šol, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vse do zadnjega je sicer vladala negotovost. Gasilci so po odredbi sodišča še dopoldne preučevali požarno varnost Sambadroma, a so pristojne oblasti na koncu le prižgale zeleno luč za začetek prireditve.

Medtem so mesto zajele močne nevihte z deževjem, ki je ponekod tudi poplavilo ulice. Zato se je parada začela nekoliko pozneje, kot je bilo sprva načrtovano. Tribune za obiskovalce ob nastopu prve plesne skupine ob 23. uri po lokalnem času še niso bile docela polne.

Župan Marcelo Crivella opazuje dogajanje le od daleč, saj ni navdušen nad tolikšnim razkazovanjem gole kože. V videu, ki ga je objavil na družbenem omrežju, je sporočil: »Naj nas Bog varuje in naredi karneval dober.« Namesto njega je simboličen ključ mesta predal vodji karnevala minister za turizem Marcelo Alves, poročanju francoska tiskovna agencija AFP.

Na ulicah Ria je rajanje v ritmu sambe že več dni, veselo vzdušje pa je tudi v drugih brazilskih mestih, kot sta Sao Paulo in Salvador.