Sirske demokratične sile so sporočile, da so uničile kalifat in zavzele vse ozemlje, ki je bilo še v rokah Islamske države. Uporniki so prevzeli nadzor na vasico Baghuz ob reki Evfrat, kjer so vztrajali še najbolj trdoživi džihadisti.

Borci kurdsko-arabskega zavezništva so ob pomembni zmagi v Baghuzu razobesili svojo rumeno zastavo. Sirske demokratične sile so napad na zadnjo zaplato ozemlja pod nadzorom Islamske države sprožile v začetku meseca. Pred tem so z območja evakuirali na tisoče civilistov in borcev Islamske države, ki so se predali.

Islamska država je vrhunec doživela poleti 2014, ko je zavzela obsežna območja v Siriji in Iraku ter na njih razglasila »kalifat«. Skrajneži so od takrat veliko večino ozemlja izgubili. Baghuz je bil zadnje pomembnejše območje v Siriji, ki je bilo še v njihovih rokah.

Grožnja ostaja

Ameriški odposlanec William Roebuck je pozdravil padec kalifata, ki so ga džihadisti razglasili pred petimi leti. »Kritičen mejnik v boju proti IS prinaša ključen strateški udarec in poudarja neomajno zavezo naših lokalnih partnerjev in globalne koalicije, da premagamo IS,« je dejal.

Britanska premierka Theresa May je v odzivu pohvalila britanske vojake in koalicijske partnerje. »Osvoboditev zadnjega okupiranega teritorija je zgodovinski mejnik, ki ne bi bil možen brez njihove zaveze, profesionalizma in poguma,« je sporočila v izjavi. Dodala pa je svarilo, da se ne sme pozabiti, kakšno grožnjo predstavlja IS.

Tudi francoski predsednik Emmanuel Macron je opozoril, da treba ohraniti boj proti terorizmu. Na Twitterju je zapisal, da je bila uničena resna nevarnost za Francijo, a hkrati dodal, da »grožnja ostaja in boj proti terorističnim skupinam se mora nadaljevati«.