ZDA naj bi kmalu razglasile zmago nad Islamsko državo, v preostalih delih Sirije – razen v uporniški provinci Idlib – pa je nadoblast z rusko in iransko pomočjo vzpostavil sirski režim Bašarja Al Asada. Begunci se v vse večjem številu vračajo domov. Priprave, da se bo Ustanova za krepitev človekove varnosti (ITF) s svojimi deminerskimi aktivnostmi in pomočjo žrtvam min iz sosednjega Libanona in Jordanije preselila tudi v Sirijo, so se v minulih dneh okrepile.

Poziv drugim, naj sodelujejo

Avstrija bo v skupno slovensko-avstrijsko idejo vložila 5,7 milijona evrov. Doslej je v ITF, najuspešnejši slovenski zunanjepolitični projekt, vložila slabih sedem milijonov evrov za deminiranje in pomoč žrtvam v BiH, na Hrvaškem, v Armeniji, Azerbajdžanu in Gruziji. Avstrija bi namreč kljub svojim ostrim stališčem do nezakonitih migracij beguncem rada pomagala v njihovih državah izvora. Prav tako je med njihovimi zunanjepolitičnimi prioritetami humanitarna pomoč visoko zapisana.

Humanitarna akcija ima po naših informacijah podporo ZDA, prav tako je skladna z evropskimi namerami po pripravi vsega potrebnega za humanitarno obnovo Sirije, ki naj bi jo začeli, ko bodo to omogočale politične okoliščine.

Le Afganistan je primerljiv

Kot nam je zaupal strokovnjak za deminiranje, ki je želel ostati neimenovan, bodo ZDA po načrtovanem umiku iz Sirije v državo vendarle v humanitarne projekte investirale več deset milijonov dolarjev. Celotna država je zaradi osem let trajajoče vojne minsko ogroženo območje z raztrosenimi in podstavljenimi najrazličnejšimi neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Ob deminiranju, ki ga bo treba začeti takoj ob vzpostavitvi miru, si bo po oceni strokovnjaka treba prizadevati tudi za vzpostavljanje deminerskih kapacitet v državi. Cilj mednarodne skupnosti je namreč vedno, da države same s svojimi organizacijami prevzamejo načrtovanje in nadzor nad deminiranjem.

»Deminiranje v Siriji je možno primerjati samo z deminiranjem Afganistana,« še pravi strokovnjak. Težko je delati na območju, kjer ni popolne varnosti, dodaja in meni, da bo pred začetkom del ITF preteklo še nekaj časa. Na ITF so sicer z informacijami o načrtovanih projektih v Siriji skopi. Pojasnjujejo, jih skupaj z Avstrijsko razvojno agencijo (ADA) že intenzivno pripravljajo. »Ker gre za varnostno zelo zahtevno območje, načrtovanje humanitarnih aktivnosti, kot jih izvaja ITF, zahteva posebno skrbnost in visoke standarde delovanja,« so sporočili. Podrobnosti bodo predstavili po sklenjeni donatorski pogodbi z Avstrijo.